Tönkreteszik a lomisokat

  • narancs.hu
  • 2013. június 6.

Belpol

A Magyar Narancs legfrissebb számából kiderül, hogy több tízezer ember megélhetését veszélyezteti a hulladékfém-kereskedelem közelgő szigorítása. Közülük sokan épp a legszegényebbek közé tartoznak.

A hulladékfém-kereskedelem januári szigorítása után tovább nehezítené az ebből élők helyzetét a kormány: lényegében minden hulladék eredetét hivatalos papírral kellene igazolni – derül ki a Magyar Narancs legfrissebb számából. Az természetesen jó, hogy a „változtatás kétségkívül fejfájást okozna a nagybani fémtolvajoknak és felvásárlóiknak”, ugyanakkor probléma, hogy egyúttal „ellehetetlenítheti a hulladékfém-gyűjtésből élő szegények (hajléktalanok, romák) megélhetését is”.

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

Tamás Gábor cikkéből kiderül, hogy a januári szigorítások gyakorlatilag megtiltják a gyűjtögető jellegű hulladékfém-kereskedelmet. A jogszabály szerint a legális felvásárlótelepekre kizárólag saját fémhulladékot, egyéb hasznosítható alapanyagot lehet csak beszállítani, az állam minden kifizetett összeg után négy százalékot levon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a terület újraszabályozását célzó áprilisi törvényjavaslat expozéjában lényegében kimondta, hogy a januártól hatályos törvény nem érte el a célját, a fémkereskedelemben tapasztalható visszaéléseknek, a vagyon elleni bűncselekményeknek újabb szigorítással kell elejét venni. A módosítások között említette, hogy meghatározott fémeket (ilyen például a csatornafedél) a kereskedők csak külön igazolással, a velük szerződésben álló közszolgáltatóktól vehetnek át, és adott esetben a magánszemélyeknek is rendelkezniük kell ilyen igazolással.

Figyelmébe ajánljuk