Toroczkainak kér mandátumot Dúró Dóra, bár valószínűleg végül ő marad a parlamentben

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. június 6.

Belpol

Olyan feltételeket jelölt meg, amelyeket aligha tud teljesíteni a Jobbik.

Apróság, de tény: a hetekkel ezelőtt kitört, Jobbikon belüli harc az első olyan politikai hirig Magyarországon, ami nyilvánosság előtt, még hozzá Facebook-bejegyzésekben zajlik, és így nem a különböző politikai cikkekből derül ki az aktuális helyzet, hanem a közösségi médiából. Ahol naponta jönnek az új sztorik, így néha kifejezetten már egy szappanoperára hasonlít a történet.

false

 

Fotó: MTI

Azt persze hozzá kell tenni, hogy a Facebookon főleg a szakadár szárny aktív: minden Toroczkai Lászlóval kezdődött, akihez hamar csatlakozott a frakcióból történő kizárása után Dúró Dóra, de az eseményekbe az elmúlt időszakban Novák Előd is bekapcsolódott. Toroczkai és Novák rendre osztanak meg olyan sztorikat, amelyek igazságtartalma nemigen ellenőrizhető, úgyhogy ezeket főleg a kormánymédia használja – nekik ugyanis nem a tények, az ellenőrizhetőség a fontos, hanem hogy minél nagyobb zűrzavar támadjon a Jobbik körül, Toroczkai és Novák bejegyzéseinek népszerűsége pedig kiváló eszköz erre.

Dúró Dóra az elmúlt napokban főleg arról adott közlést, hogy épp hogy áll a mandátum-visszaadás kérdésével. Nemrég kiadott közleményéből viszont már egyenesen úgy tűnik, nincs kedve otthagyni a parlamentet és civil életet kezdeni.

„Lemondok mandátumomról, ha azt Toroczkai Lászlónak adják, vagy egy másik olyan jelöltnek, aki hűen képviseli a kongresszus 46%-ának akaratát, de a frakció további elszakadását a párttól nem támogatnám azzal, hogy Vona Gábor egy újabb emberének adjam át a helyem” – kezdi a bejegyzést Dúró, amiből a napnál világosabb, hogy ez olyan feltétel, amit a néppártosodó Jobbik aligha fog tudni teljesíteni.

Persze érdekes, hogy épp Toroczkainak kér mandátumot Dúró. Az ásotthalmi polgármester rajta volt ugyan a Jobbik listáján, de eddig mindig azt hangoztatta: nem adja fel az önkormányzat vezetését. (Vagy mégis?)

A bejegyzés alapján az is lehetséges, hogy Dúró épp Toroczkai valamely szövetségesének kér helyet, igaz, egyelőre nehéz lenne megmondani, személy szerint kinek.

A közlemény így zárul: „Amennyiben az elnökség nem hajlandó Toroczkai László vagy más, a kongresszus 46%-ának akaratát hűen képviselő jelöltnek adni mandátumomat, akkor annak végső sorsát a június 23-ai gyűléstől teszem függővé.”

Ezen a napon ugyanis Ásotthalmon hirdeti meg új mozgalmát (pártját?) Toroczkai.

Könnyen lehet, hogy ha elég szövetséges gyűlik össze Ásotthalmon, Dúró marad a parlamenti patkóban.

Toroczkai pályájáról egyébként a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat bővebben.


Figyelmébe ajánljuk