Török Gábor: a Fidesz-fölény ellenére van esély a hatalomváltásra
torok_top_story_lead.jpg

Török Gábor: a Fidesz-fölény ellenére van esély a hatalomváltásra

  • narancs.hu
  • 2019. május 30.

Belpol

Megbomlott a centrális erőtér a politikai elemző szerint.

A Magyar Hangnak adott interjút Török Gábor, amiben az Európa Parlamenti választások utáni helyzetet elemzi.

Török szerint megszűnőben van a Fidesznek kedvező centrális erőtér, helyette a kétezres éveket idéző kétosztatú tér van kialakulóban. Noha most nagyobb a Fidesz fölénye, de mintha az MSZP helyét a DK, az Szdsz-ét pedig a Momentum vette volna át: hasonlónak látja a törésvonalakat és a beszédmódokat is az elemző. E két párt megerősödése miatt egyelőre nem kell komolyan aggódnia a Fidesznek, ám a budapesti és a megyei jogú városok választási eredményei azt mutatják: ezeken a helyeken legyőzhető a Fidesz.

A kormány erejét mutatja, hogy 2015 óta egyetlen téma köré tudja szervezni kommunikációját, méghozzá olyan sikeresen, hogy a 2,5-3 milliós szavzótáborát egyben tudja tartani. Mindezt annak ellenére, hogy ez a téma a bevándorlás okozta végveszély - pedig nincsenek is bevándorlók az országban, de még a határainknál sem. A Fidesz legnagyobb fegyvere maga Orbán Viktor, véli Török, minden más csak segédeszköz a politikai küzdelemben.

A jogállam lebontása, a teljesen hadrendbe állított médiagépezet vagy éppen az anyagi erőforrásokban meglévő fölény ellenére Török Gábor szerint „nem élünk olyan diktatúrában, ahol nincs esélye a hatalomváltásnak“.

Az európai porondon viszont elszámította magát Orbán: a migráció kérdése nem hozta el a szélsőjobb áttörését. Sok országban fontos téma tudott lenni a klímapolitika vagy a politikai szabadságjogok kérdése, ez pedig a zöldek és a liberálisok megerősödését hozta el.

Figyelmébe ajánljuk