Újabb félmilliárd a mezőkövesdi sportszállóra

  • narancs.hu
  • 2018. december 28.

Belpol

Tállai András focicsapata újabb sokmilliós állami támogatást kapott évek óta épülő szállójára.

A kormány még az év vége előtt kiosztott néhány százmilliót néhány baráti sport klubnak. Természetesen nem céltalanul szórták a pénzt.  "Kötélbarát" Garancsi István-féle Természetjáró Szövetségnek 450 millió forint jutott, 300 millió a Magyar Ökölvívó Szövetség épp annyit kapott - 300 milliót -, amennyivel megszaladtak az ifjúsági világbajnokság költségei, de azért maradt 500 millió a Mezőkövesd-Zsóry FC Kft-nek is, a mezőkövesdi sportszálló építésének támogatására - szúrta ki a 444.hu.

Az első kettő is szép tétel, a harmadik pedig különsen meglepő. A Tállai András államtitkár által megálmodott szálloda ugyanis lassabban készül, mint a Luca széke. Cserébe egyre többe kerül. Építési költségei már meghaladják a mezőkövesdi stadionét, amit szintén közpénzből húztak fel.

Az egykori kemping területén épülő  „ magas színvonalú edzőközpont", a nagyméretű füves-, valamint fedett pályákkal, a labdarúgás mellett más sportágakat- például kézilabda, kosárlabda- is kiszolgálna. A hotelre pedig Tállai szerint azért van szükség, hogy más csapatok is edzőtáboroznak majd Mezőkövesden.

Mondjuk a tervezett sportszállóval majdnem átellenben van egy wellnesszálló, két sarokkal arrébb egy gyógyszálló, hárommal odébb egy másik wellnesszálló. Mindezek ellenére a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. még 2014-ben 60 millió forintért megvette a volt autóskempinget. A kiviteli tervre elköltöttek még 20 milliót. A kivitelezői tendert Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter kedvenc cége, a Penta Industry nyerte 396 milliós ajánlatával. A költségeket eredetileg 500 millió forintra becsülték. A szerződést 2015. október 22-én írták alá, 2016. január 30-ra el kellett volna készülnie a 42 szobás, úszó- és élménymedencés épületnek. Előbb a befejezési dátumot tolták ki, majd módosították a terveket: a háromszintes szálloda egyik szárnyára még egy szintet szeretett volna a fociklub. Az ár 470 millióra, az átadás dátuma 2016. június 24-ére módosult. Ezt is módosították később 2016 október végére. Amikor is váratlanul egy újabb közbeszerzést nyert meg a Penta Industry, a sportszálloda építésének 3. ütemét. Ebben már 45 szobás épületről van szó, és négy szintről, de ez kb. benne volt a korábbi, módosított második ütemben is. Csakhogy ez az új, 2016 novemberi szerződés plusz 910 millió forintról szólt. De ez sem volt végleges, az újabb módosítások már  2018. február 28-i átadásról  és 1,5 milliárd feletti költségről szóltak. A beruházás 2016 augusztusban 498,3 millió forintos állami támogatást kapott, de részesült a tao-ból is 450 millió erejéig, holott ez hotelépítésre nem adható.

A Penta Industry mindenesetre Seszták nyári távozása óta kiesett a pixisból, a kisvárdai stadion építési munkáit már nem is akarja kifizetni nekik a kisvárdai önkormányzat. Ilyen hírek Mezőkövesdről egyelőre nem érkeztek, az önkormányzat novemberben egyetlen döntést hozott a fociklubról, hogy a korábbiakon felül adnak még 45 millió forint plusz támogatást a csapatnak.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.