Sötétben vitték el Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről

  • narancs.hu
  • 2018. december 28.

Belpol

Hajnalban kezdték el bontani.

Hajnalban kezdték el bontani Nagy Imre emlékművét a Vértanúk terén – számolt be a Klubrádió. Egy hallgatójuk küldött fotót, amelynek tanúsága szerint nyerges vontatóra pakolják az emlékmű elemeit.

Felidézik: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének átépítéséhez, és a Nagy Imre-emlékműnek a Jászai Mari téren történő felállításához.

Az áthelyezés ellen Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozott, ők azt írták: a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta. Elhelyezését és tájolását bizottság határozta meg, az áthelyezéssel nemcsak történelmi és városképi, hanem az eredeti művészi koncepció szempontjából is elveszítené jelentőségét.

Nagy Imre szobrának helyére a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét fogják visszaállítani. Nagy szobra a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészére kerül át.

Különös előzményként a hvg.hu csütörtökön írt arról, hogy Nagy Imre  unokája, Jánosi Katalin Facebook-bejegyzésében a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök budai Várba költözésével kapcsolatban úgy fogalmazott: "Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint 'legrosszabbfajta kommunistát') a fizetéséből bérelt lakásban lakott... A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget..."

Kovács Zoltán volt kormányszóvivő visszavágott. A Miniszterelnöki Kabinetiroda jelenlegi nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára  szerint Jánosi Katalinnak nincs igaza, mert Nagy Imrét kommunista múltja és tettei ellenére a nemzet mártírjai között tartja számon a jobboldal.

Jánosi Katalin bejegyzése csütörtök este nem volt elérhető, közösségi oldalán azt írta: posztját csak ismerősei láthatják.

"A mai beszélgetést - amin a jobboldal a maga sajátos sötét, aljas módján elrágódott - befejeztem" - tette hozzá, és megemlítette, hogy a HVG értelmezésével szemben nem Orbán Várba költözése, hanem Kövér László házelnök szolgálati lakása miatt mérgelődött.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?