Újabb ügyben mehet az uniós bíróságra Magyarország

  • narancs.hu
  • 2023. január 27.

Belpol

A bizottság szerint nincs rendben az építőanyagokra vonatkozó 2021-ben hozott kiviteli tilalom.

Az építőanyagokra vonatkozó kiviteli tilalom 2021-ben lépett hatályba, amikor golobálisan elszállt több építőanyag ára. A rendelkezés szerint a kivitelre szánt építőanyagokat előzetes bejelentési eljárásnak kell alávetni, és a hatóságok korlátozhatjáka  kivitelt, ha az jelentős mértékben akadályozza vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését, ezzel veszélyezteti a közellátást, vagy kockázatot jelent az építőipari ellátásbiztonságra.

A Bizottság szerint ezek az intézkedések sértik a közösségi jogot, mivel korlátozzák az szabad mozgását, és az intézkedések nem indokoltak, nem tudja kielégítő módón bizonyítani Magyarország, hogy az intézedés jogszerű, és azt sem, hogy fennállna bármilyen ellátási kockázat. Nem áll rendelkezésre objektív módszertan, amely alapján elönthető lenne a kivitel akadályozása, a hatóságok önkényesen dönthetnek ebben a kérdésben. 

A magyar intézkedések nemcsak az Unión belüli kereskedelmet érintik, hanem a harmadik országokkal folytatott kereskedelmet is, megsértve ezzel az Európai Unió működéséről szóló szerződést.  Ráadásul a döntést megelőzően be sem nyújtotta a kormány a bizottságnak, pedig ez kötelező lett volna.  A bizottság 2021 szeptemberében küldte az első felszólító levelet, amelyet 2022 áprilisában indokolással ellátott vélemény követett. A bizottság szerint Magyarország továbbra is megsérti az uniós szabályokat, úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk