Ujhelyi megnézné a kormány levelezését Brüsszellel

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 21.

Belpol

Az EP-képviselő szerint nyilvánosságra kell hozni a jogállami ügyekben folytatott párbeszédet.

Hétfőn éjfélkor lejár a határidő, a magyar kormánynak válaszolnia kell a jogállami feltételrendszer keretében kelt legutóbbi brüsszeli levélre – emlékeztetett vasárnap Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő.  

„Ez az utolsó kérdezz-felelek, nincs tovább magyarázkodás és egyezkedés. Ha a Fidesz-kormány nem tudja most sem meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy megfelelő jogállami garanciákat képes adni, akkor bizony most már konkrét pénzügyi szankciók következnek. Ez pedig valós és húsbavágó forrásvesztéssel járhat, ami kizárólag és egyértelműen a Fidesz-kormány felelőssége. Ha egyetlen eurócenttel is kevesebbet kap Magyarország az Orbán-rendszer bűnös tevékenysége miatt, mint amennyi járna, azért csak és kizárólag a NER felépítői, működtetői és haszonélvezői tehetők majd felelőssé” – írta a baloldali politikus, aki Orbán Viktor 2014-es tusványosi beszéde óta minden vasárnap nyílt levelet ír a magyar kormány aktuális ügyeiről. Ujhelyi emlékeztet, hogy az Európai Bizottság április végén írásban tájékoztatta a magyar kormányt arról, elindítja az uniós költségvetést a jogállami visszaélésektől megvédeni hivatott mechanizmust.  Egyértelművé tette, súlyos problémákat lát a magyar közbeszerzési rendszerben, nem elégedett a korrupció elleni szabályokkal, nem látja biztosítottnak a nyomozóhatóságok függetlenségét. Azt is megírta a bizottság a magyar kormánynak, konkrétan mely uniós forrásoknak mondhat búcsút, ha érdemben nem változtat a működésén. A szocialista politikus úgy látta, az Orbán-kabinet által bejelentett kormányzati vállalások nem elégségesek egy érdemi kompromisszumhoz, 

„az »anti-korrupciós munkacsoport« létrehozása kapcsán viszont olyan hangos volt a nevetés Brüsszelben, hogy még a Holdról is hallatszott”.

Ujhelyi arra számít, „ha valamilyen szankció éri majd hazánkat a kormány miatt, akkor a propagandagépezet teljes erővel az Európai Uniót, a baloldalt, esetleg a nemváltoztató óvodásokat fogja majd bűnösként felmutatni. Előre szólunk: otromba hazugság-cunami következik. A Fidesz akkor jár el egyedül tisztességesen és hitelesen, ha nyilvánosságra hozza az Európai Bizottság által küldött leveleket, az abban szereplő pontos elvárásokat és kritériumokat, valamint a kormány részéről mindezekre megírt válaszokat. Most ugyanis a magyar emberek csak az egyezkedő-vitázó felek szűk nyilatkozataiból értesülhetnek bármiről is, holott épp az ő bőrükre megy a játék.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk