Ukrán nagykövet: Akik közelebb vannak, azoktól több segítséget vársz

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Belpol

Ljubov Nepop szerint nem kérik, hogy magyar katonák harcoljanak Ukrajnában helyettük.

Az orosz-ukrán háború borzalmait és hétköznapi valóságát bemutató köztéri fotókiállítást nyitott meg kedden Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövetének jelenlétében - írja az Rtl.hu

A cikk szerint Nepop beszédében úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy az emberek ezt a háborút megértsék, és ehhez jó eszköz a fotókiállítás. Megköszönte Magyarországnak, a magyar népnek az eddigi szolidaritást és támogatást, azonban, mint mondta, a háború folytatódik, és ezért szerinte további támogatásra van szüksége Ukrajnának.

Arról is beszélt, nagyon gyakran azt hallja, hogy ez csak az ukránok háborúja, és ehhez nincs köze Magyarországnak. Oroszországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva viszont azt mondta:

az orosz lakosság többsége azt is támogatná, hogy valamelyik EU- vagy NATO-tagállamot is megtámadják.

Figyelmeztetett: ha Ukrajna elesik, akkor az ukrán-magyar határból orosz-magyar határ lesz. Az Rtl.hu tudósítása szerint az oroszbarát Lukasenka elnök vezette Belaruszt (Fehéroroszország) példaként hozta fel arra, hogy egy ország jogilag lehet független úgy is, hogy teljes orosz ellenőrzés alatt áll. Belarusz területéről is támadja ugyanis az orosz hadsereg Ukrajnát.

Mint írják, az ukrán nagykövet megjegyezte: nem érti, hogy miért vetődik fel még mindig az a kérdés Magyarországon, hogy magyar katonáknak kellene menni harcolni Ukrajnába.

Ukrajna nem kéri, hogy magyar katonák jöjjenek és helyettünk harcoljanak! Ezt nem kértük, és nem is kérjük

– szögezte le a lap szerint a diplomata.

Nepop szerint Oroszország megállítása Ukrajnában közös érdek, hiszen legközelebb a NATO-tagországoknak kell megállítaniuk az orosz hadsereget. Ezért kérnek fegyvereket és más védelmi eszközöket. Hiszen ha az ukrán hadsereget segíti Magyarország, akkor az ott harcoló kárpátaljai magyarokat is segíti.

A nagykövet szerint ha Magyarország a légtérzárlatot nem is támogatja, még mindig lehet támogatni Ukrajnát légvédelmi és rakétavédelmi eszközökkel. Ha fegyvereket nem akarunk küldeni, akkor küldhetünk sisakokat és golyóálló mellényeket. Nepop az Oroszország elleni szankciókra kitérve azt mondta, nem akarják, hogy megbénuljon a magyar gazdaság. Ezért nem kétoldalú, orosz-magyar, hanem EU-s szankciókat kérnek, hogy mérsékeljék az országok kárait.

„Akik közelebb vannak, azoktól több segítséget vársz”

– tette hozzá Nepop a magyaroktól várt segítségre célozva.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk