Fizetésemelés: Kövér László már bruttó 3,6 millió forintot kap havonta

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Belpol

Az átlagos országgyűlési képviselők fizetése is nőtt 100 ezer forinttal.

A törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése. Kövér László házelnök bruttó 254 ezer forinttal kap többet, az Állami Számvevőszék elnökének pedig havi 424 ezer forint a növekménye - írja a 24.hu

A lap hozzáteszi: a napokban kapják meg a megemelt fizetésüket a parlamenti képviselők, abban már az alapilletmény 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, de a különféle szorzóknak köszönhetően a politikusok túlnyomó része ennél jóval nagyobb béremelésnek örülhet.

Mint írják, a képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő. A cikk kiemeli: a képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül (akik cserében megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is) azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert

egy képviselőnek már egyetlen bizottsági hely esetén is
1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.

Számításaik szerint több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret.

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Kövér László házelnök az Országgyűlés egyik plenáris ülésén
 
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI 

A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek és a háznagynak, Mátrai Mártának a 212 ezer forintos emeléssel 2,6 millió forint fölé nő a bére.

Kövér László házelnöknek a fizetésemeléssel már bruttó 3,6 millió forint a havi illetménye.

A búcsúzó képviselők csak az új Országgyűlés megalakulásáig kapják a megemelt fizetésüket, vagyis nagyjából három hónapig. Ennyivel több lesz a búcsúpénzük, amivel átlagosan fél millió forintot nyerhetnek pluszban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk