Uniós intézményekre vonatkozó kormányhatározatot írt alá Orbán

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 9.

Belpol

Ezzel támogatja a lengyel alkotmánybíróság azon döntését, amivel felülbírálná az EU intézményeit.

Orbán Viktor szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

CSütörtökön, október 7-én ugyanis – mután július óta halasztotta a döntést – a lengyel Alkotmánybíróság az Európai Unió szerződéseinek egyes cikkelyeit Lengyelországban alkotmányellenesek nyilvánította; és a döntés szerint a lengyel alkotmánybíróságnak joga van ellenőrizni az EU Bírósága döntéseit. A 444.hu hozzáteszi: ez a lépés megkérdőjelezi az európai integráció egyik alapelvét, mely szerint az uniós jog felsőbbrendű, és tovább mélyíti a vitát Brüsszel és a lengyel kormánypárt, a PiS között.

orban_morawiecki_top_story_lead.jpg

 
Megtalálták a közös hangot. (Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki)
 

A magyar kormányhatározat ezt a lengyel döntést támogatja. Egryészt azt mondja, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki. A határozat szerint ugyanis ez nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli "lopakodó hatáskörbővítéssel" igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át.

A dokuntumban ezért szükségesnek találták rögzíteni: az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik, ennek kereteit az EU alapszerződései rögzítik. 

A magyar kormány határozata emellett leszögezi, az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását.

A közlemény szerint a határozat tartalmazza azt is, hogy a tagállami jogalkalmazó szervek, így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

  

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.