Varga Benedek lehet a Nemzeti Múzeum főigazgatója

  • Hamvay Péter
  • 2015. december 16.

Belpol

A másik jelöltnek állítólag nem tett jót, hogy L. Simon László támogatta. A PIM-ben viszont még csak most kezdődik a tánc.

Varga Benedeket, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) főigazgatóját ajánlja első helyen a szakmai bizottság Balog Zoltán miniszternek a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A javaslat tegnap óta vár Balog asztalán. Úgy tudjuk, Varga mellett szólt – túl azon, hogy a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) magyar tagozatának az elnöke – kiváló pályázata és Fidesz-közeli múzeumi szakemberek támogatása. Az L. Simon emberének tartott – egyébként tekintélyes asszirológus – Dezső Tamás, az ELTE volt dékánja állítólag azért szorul háttérbe, mert Balog nem akar szívességet tenni egykori államtitkárának. A bírálóbizottság nem vette jó néven Dezsőtől, hogy kikötötte: hivatali ideje alatt nagydoktori fokozatot kíván szerezni, és számos keleti ásatást szeretne vezetni. (A két esélyes jelöltről, illetve a Nemzeti Múzeum körüli problémákról itt írtunk nemrég.)

Varga Benedek

Varga Benedek

Fotó: MTI

A döntéssel nem kell sietnie Balognak, ugyanis slendrián módon írták ki a pályázatot. Az egyik mondatban azt írják, hogy „a pályázat elbírálásának határideje: 2015. december 14.”, ekkor jár le az eddigi főigazgató, Csorba László mandátuma, egy másik helyen viszont azt, hogy a főigazgatói megbízásról a beadási határidő lejártát követő 30 napon belül dönt a miniszter. S miután a hirdetmény december 4-én jelent meg, Balog e szerint január 4-ig ráér mérlegelni. Úgy tűnik, ezt a lehetőséget ki is akarja használni a miniszter, hiszen a jelenlegi főigazgató mandátumát információink szerint január közepéig meghosszabbította.

Ma járt le a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói pályázatának a beadási határideje. A múzeumot régóta a szakma és közönség megelégedésére vezető E. Csorba Csilla, úgy tudjuk, folytatni szeretné a munkát, ám miután nemsokára eléri a nyugdíjkorhatárt, a tárca nem biztatta arra, hogy pályázzon. Az igazgató kérdésünkre nem árulta el, hogy pályázik-e. A Narancs úgy értesült, hogy eddig nem érkeztek olyan pályázatok, amelyeknek komoly politikai hátszele volna. Ilyen potenciális jelölt lehetne Császtvay Tünde vagy Hankiss Ágnes. Állítólag felmerült annak a lehetősége, hogy E. Csorba Csillát még egy vagy két évre felkérik a folytatásra.

Figyelmébe ajánljuk