Vezető beosztású bírók dicsőítik a Handó Tünde-féle Országos Bírói Hivatalt

  • narancs.hu
  • 2019. november 12.

Belpol

Azt mondják, megérkezett a 21. század, eljött a bíróságok aranykora.

Nehéz dolga van annak, aki a 2012 óta működő Országos Bírói Hivatalról (OBH) szeretne jókat olvasni. Mintha a Handó Tünde nevével fémjelzett hivatal működését botrányok sorával kövezték volna ki. Nem véletlen, hogy idén májusban az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó menesztését követelte, akkori közleményükben ezt írták: „A tanács Alaptörvényben foglalt feladata, hogy felügyelje a bíróságok központi igazgatását ellátó, Országgyűlés által kinevezett Országos Bírósági Hivatal elnökét. Az OBT törvénysértés esetén jelzéssel él, a kötelezettségek elmulasztása, illetve méltatlanság esetén pedig az OBH elnökének tisztségétől való megfosztását kell kezdeményeznie”. Az OBT kifogásolta például az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását is. Mint irták,

a törvénysértések miatt eddig az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé,

továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének, ráadásul a tanács szerint Handó Tünde 2018 áprilisa óta megtagadta az együttműködést az őt felügyelő bírói testülettel, saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja.

Mindez most azért kívánkozik ide, mert ugyan Handót november elején alkotmánybírónak nevezték ki, de az OBH természetesen nem szűnt meg, ahogy kommunikációs osztálya sem. Legutóbb például az „elnökök értekezletén" egy olyan filmet készítettek, amelyekben vezető bírók dicsőítik a hivatalt, és ugyan Handó Tünde neve nem hangzik el, egyértelmű, hogy neki hálálkodnak. Nézzék csak!

Elnöki értekezlet

Uploaded by OBH Média on 2019-11-12.

Figyelmébe ajánljuk