Öt éve nem vizsgálta Borkai önkormányzatát az ÁSZ
orban_borkai_top_story_lead.jpg

Öt éve nem vizsgálta Borkai önkormányzatát az ÁSZ

  • narancs.hu
  • 2019. november 13.

Belpol

Egy cikluson át nem jutott figyelem Győrre és a városi cégekre.

Borkai Zsolt lemondása után derült ki, hogy az általa vezetett önkormányzatnál évek óta nem vizsgálódott az Állami Számvevőszék, írja a 24.hu.

Múlt héten a Demokratikus Koalíció, kezdeményezte, hogy az ÁSZ vizsgálódjon a korrupció gyanújába keveredett győri cégeknél. Az állami szerv azzal utasította el a vizsgálódást, hogy az elmúlt években többször ellenőrizte a győri önkormányzatot és annak gazdasági társaságait.

A lap szerint ez részben igaz, mert 2016-ban és 2019-ben is keletkezett számvevőszéki jelentés Győrről. Ezekből azonban az is kiderül, hogy utoljára öt évvel ezelőtt vizsgálta az ÁSZ az önkormányzat könyveit, és a jelentésben nyoma sincs önkormányzati cégek átvilágításának.

Az ÁSZ nem foglalkozott a város működésével, vagy a cégek gazdálkodásával, hanem csupán a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének, valamint egyes befektetési tevékenységeinek ellenőrzésével foglalkozott. Utoljára a 2014. január 1. és 2015. április 30. közötti időszakot ellenőrizték.

A későbbi vizsgálatok tárgya az öt évvel ezelőtt összeállított intézkedési terv végrehajtásának ellenőrzéséről szólt. Ezek szerint Győr jól teljesített, hiszen javultak a belső ellenőrzésre és átláthatóságra vonatkozó gyakorlatok.

Az ÁSZ akkori javaslatai egyébként a korrupciós kontrollok kiépítésének szükségességét valamint az átláthatóság hiányát hangsúlyozták.

Figyelmébe ajánljuk