Washingon Post: A Trump-adminisztráció hízelgéssel próbálta megmenteni a CEU-t, de ráfaragott

  • narancs.hu
  • 2018. december 2.

Belpol

David Cornstein amerikai nagykövet szerint a CEU körüli botrány Orbán és Soros személyes ügye, nincs köze a szabad oktatáshoz.

A Trump-adminisztráció úgy próbálta megmenteni az amerikai egyetemet, hogy hízelgett egy önkényúrnak. Ráfaragott – fordította le a Washington Post cikkének címét a 444.hu, amely kiszúrta a jelentős amerikai lap írását.

A cikk szerint az David Cornstein nagykövet gyökeres fordulatot tett az ország eddigi külpolitikai irányvonalához képest: a közelmúltban barátjának nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, azt mondta, hogy kifizetődő lenne az egyetemnek, ha együttműködne a kormánnyal, továbbá lekicsinylő megjegyzést tett annak méretére. Sőt még azt is mondta, hogy a CEU-ügye valójában  Soros György és Orbán Viktor közötti bosszúhadjárat: "Semmi köze a szabad oktatáshoz" – idézi a portál.

A kormánynak december 1-ig, szombatig volt lehetősége, hogy aláírja a CEU működéséről szóló szerződést, ez nem történt meg, az RTL Klub úgy tudja, az egyetem már döntött a távozásról:

Döntött a CEU a költözésről

Az RTL Klub információi szerint az egyetem hétfőn jelenti be a döntését. December elsején, szombaton járt le a határideje annak, hogy a kormány aláírhassa a CEU-val a nemzetközi működésről szóló megállapodást, ez azonban elmaradt. Az RTL Klub úgy tudja, hogy az egyetem már döntött, Bécsbe költözik, viszont erről a hallgatókat fogja először tájékoztatni, tehát hétfőig még várni kell a hivatalos bejelentésig.

Figyelmébe ajánljuk