215 gyerek csontjait találták meg egy kanadai bentlakásos iskola területén

  • narancs.hu
  • 2021. május 28.

Bűn

Korábban is baljós hírek terjengtek az indián őslakosoknak fenntartott kamloopsi iskola múltjáról, a maradványok viszont bizonyítják az ott elkövetett szörnyűségeket.

215 gyerek maradványait találták meg egy korábbi bentlakásos iskola területén Kamloopsban, Kanada Brit Kolumbia tartományában. A Tk’emlups te Secwépemc törzs főnöke, Rosanne Casimir egy sajtóközleményben erősítette meg, hogy talajradarokkal találták meg a sírokat – írja a 24.hu.

A törzsfőnök arról írt, hogy a Kamloops Indián Bentlakásos Iskolában történtekről sokan beszéltek, de nem dokumentálták eddig az ott megesett szörnyűségeket. A közleményben arról is szó van, hogy archeológusokkal, más tudósokkal és a szomszédos közösségek bevonásával közösen igyekeznek azonosítani az elhunytakat.

Az iskola 1890 és 1969 között működött bentlakásos intézményként, majd még néhány évig rendes iskolaként, mielőtt 1978-ban bezárták. Az ehhez hasonló bentlakásos iskolákról öt éve adtak ki egy 4000 oldalas jelentést, amelyben arról írtak, hogy legalább 3200 őslakos gyerek halhatott meg ezekben az intézményekben a kegyetlen bánásmód következtében.

(Képünk illusztráció. Az MTI fotóján a pécsi Janus Pannonius Múzeum régésze dolgozik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának feltárásán Sátorhely közelében 2020. augusztus 18-án.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk