Késsel és pisztollyal támadt a rendőrökre egy férfi Franciaországban

  • MTI
  • 2021. május 28.

Bűn

A támadó előbb lábon szúrt egy rendőrnőt, majd fegyverét is megszerezte - végül tűzpárbaj árán sikerült csak elfogni.

Késsel támadt pénteken egy rendőrnőre egy férfi a nyugat-franciaországi Nantes-hoz közeli La Chapelle-sur-Erdre rendőrőrsén – írja az MTI, a helyi csendőrség beszámolóját idézve. A nő súlyosan megsebesült a lábán, de nincs életveszélyben, kórházban ápolják. A támadó elvette a rendőrnő fegyverét, és elmenekült a helyszínről.

A riasztás után több száz nantes-i csendőr indult a felfegyverzett ámokfutó keresésére, és meg is találták összetört kocsiját a településen. A férfit sikerült bekeríteni, de nem adta magát könnyen: tűzpárbaj alakult ki közte és üldözői között, mely során a támadó súlyosan, két csendőr könnyebben megsebesült.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren jelentette be, hogy a csendőrség ártalmatlanította és előállította az elkövetőt. A tárcavezető köszönetet mondott a rendfenntartó erőknek a gyors közbeavatkozásért, és jelezte, hogy délután a helyszínre érkezik.

 A BFM hírtelevízió értesülése szerint a támadás délelőtt 10 órakor történt a 20 ezer lakosú település rendőrségének egyik irodájában. A késelésnek nem voltak szemtanúi, elkövető személyazonossága és indítékai egyelőre nem ismertek. A BFM ugyanakkor úgy tudja, hogy a férfi 40 év körüli és pszichés problémái vannak.

Az üggyel egyelőre nem foglalkozik a terrorellenes ügyészség, de a rendőrség nem zárt ki semmilyen lehetőséget, így a terrortámadásét sem.

 Az MTI később frissítésben jelezte a hírtelevízióra hivatkozva: a Franciaországban született, francia állampolgárságú elkövető március szabadult nyolc éves börtönbüntetés után. Rablásért ítélték el, de a börtönben radikalizálódott, emiatt a titkosszolgálatok március végén nyilvántartásba vették. Ugyanakkor skizofrénia miatt is kezelték, a szabadulása óta rendszeresen járt orvosnál.

    Az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elkövető "hibrid profilú volt, nagyon súlyos pszichiátriai beteg és radikalizálódott iszlamista".

(Képünk illusztráció, a fotó egy párizsi késes támadás helyszínén készült MTI/EPA/ Christopher Petit Tesson)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk