Felmentették a hajléktalanok bántalmazásával vádolt vagyonőrt

  • narancs.hu
  • 2023. április 18.

Bűn

A vád szerint fémbottal bántalmazta őket, viszont a sértettek felkutatása akadályokba ütközött, ráadásul időközben két másik sértett is elhalálozott. A bíróság bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet ellen fellebbezés született. 

Bizonyítottság hiányában felmentették azt a vagyonőrt, akit hajléktalanok bántalmazásával vádoltak – közölte a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-vel.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn hozott ítéletével felmentett egy férfit, akit halált okozó testi sértés bűntettével, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, illetve védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádoltak.

A vagyonőrként dolgozó férfi a vád szerint 2020. augusztus 24-én este – járőrszolgálata során –

gépkocsival megállt az egyik kőbányai élelmiszer-áruház hátsó parkolójánál, majd egy teleszkópos fémbottal az ott tartózkodó, ittas állapotban lévő hajléktalan személyeket bántalmazta,

illetve kiabálva távozásra szólította fel őket. A sértettek többsége könnyebb, egyikük azonban életveszélyes sérülést is szenvedett, két hónappal később tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenség miatt elhunyt.

A törvényszéki közlemény szerint a bíróság az indokolásban sorra vette azokat a nehézségeket és hiányosságokat, amelyek az eljárást végigkísérték és a felmentő ítélet megszületéséhez vezettek. A legfőbb nehézség a sértettek „rendelkezésre állásának hiánya” volt – állapították meg, jelezve, hogy a hajléktalanok felkutatása mindvégig akadályokba ütközött, ráadásul időközben két másik sértett is elhalálozott.

A tanúvallomások ellentmondásosak, több esetben önellentmondásosak is voltak, így például sem az elkövető személyleírása, sem pedig a bántalmazás egyéb körülményei nem voltak kétséget kizáróan tisztázottak. A sértettek elhalálozását megelőzően a terhelttel való szembesítés is elmaradt, így a támadó kinézetéről csak egymástól igen eltérő tartalmú vallomások álltak a bíróság rendelkezésére. 

A megtámadott férfiak szerint a támadás világosban, az áruház nyitvatartási idejében történt. A térfigyelő kamera felvételén azonban az látszódott, hogy a vádlott az autójával a bolt zárását követően érkezett a parkolóba, amikor már sötét volt.

A bíróság az ítéleti tényállásban megállapította, hogy a terhelt az élelmiszerbolt zárását követően érkezett meg annak parkolójába, ahol miután segélykiáltást hallott, keresni kezdte a hangoskodókat. Ekkor találkozott a bántalmazott hajléktalan társasággal, akikkel szóváltásba keveredett, majd távozásra szólította fel őket. A vádlott és a sértettek között kialakult lökdösődés közben a terhelt az egyik személyt megrúgta. Ezt követően a vádlott a gépkocsijával áthajtott az áruház mellett lévő benzinkútra.

A vádlott bűnössége nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette őt a terhére rótt bűncselekmények vádja alól – áll a közleményben, amely arra is kitért, hogy az ügyészség fellebbezést jelentett be a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása miatt, a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk