Görögkatolikus papot vádolnak szexuális erőszakkal

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Bűn

Az ügyészség szerint Sz. atya kiskorúakkal szemben követett el bűncselekményt. Az érsek először nem hitte el.

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt emelt vádat az ügyészség a napokban egy görögkatolikus áldozópap, Sz. atya ellen – írja a 444, amely korábban már beszámolt a lelkipásztor esetéről

Sz. atya egy gyermekvédelmi intézményt vezetett, és a szakszolgálat jelentette fel egy kamasz lány molesztálása miatt. Áthelyezték a megye másik településére, de új szolgálati helyén is feljelentette hasonló eset miatt egy 9 éves lány édesanyja. Az ügyekben nyomozás indult.

A lap kérdéseire válaszolva most az ügyészség arról számolt be, hogy  az atyával szemben „tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette,tizennegyedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette,tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette” miatt indult eljárás. 

Vagyis az eddigi adatok szerint a pap legalább három kiskorúval erőszakoskodhatott.

A vádhatóság szerint mindezért 12 év fegyházbüntetést kell kiszabni.

Sz. atya bűnügyi felügyelet alatt áll, nem börtönben, hanem egy kijelölt helyen várja, hogy elkezdődjön a bírósági tárgyalás.

A görögkatolikus pap felettese, Kocsis Fülöp érsek egy éve úgy reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre, hogy erről a 444-nek nem kellene írnia, majd mégis interjút adott, és arról beszélt, hogy az egyik áldozatnak nem hisz, szerint koholt vádakról van szó.

Most arról adott ki közleményt a Hajdúdorogi Főegyházmegye, hogy együttérez az áldozatokkal, azok családtagjaival, és támogatást is ajánlott nekik.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?