Görögkatolikus papot vádolnak szexuális erőszakkal

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Bűn

Az ügyészség szerint Sz. atya kiskorúakkal szemben követett el bűncselekményt. Az érsek először nem hitte el.

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt emelt vádat az ügyészség a napokban egy görögkatolikus áldozópap, Sz. atya ellen – írja a 444, amely korábban már beszámolt a lelkipásztor esetéről

Sz. atya egy gyermekvédelmi intézményt vezetett, és a szakszolgálat jelentette fel egy kamasz lány molesztálása miatt. Áthelyezték a megye másik településére, de új szolgálati helyén is feljelentette hasonló eset miatt egy 9 éves lány édesanyja. Az ügyekben nyomozás indult.

A lap kérdéseire válaszolva most az ügyészség arról számolt be, hogy  az atyával szemben „tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette,tizennegyedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette,tizennyolcadik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette” miatt indult eljárás. 

Vagyis az eddigi adatok szerint a pap legalább három kiskorúval erőszakoskodhatott.

A vádhatóság szerint mindezért 12 év fegyházbüntetést kell kiszabni.

Sz. atya bűnügyi felügyelet alatt áll, nem börtönben, hanem egy kijelölt helyen várja, hogy elkezdődjön a bírósági tárgyalás.

A görögkatolikus pap felettese, Kocsis Fülöp érsek egy éve úgy reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre, hogy erről a 444-nek nem kellene írnia, majd mégis interjút adott, és arról beszélt, hogy az egyik áldozatnak nem hisz, szerint koholt vádakról van szó.

Most arról adott ki közleményt a Hajdúdorogi Főegyházmegye, hogy együttérez az áldozatokkal, azok családtagjaival, és támogatást is ajánlott nekik.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk