Gyárfás Tamás: Másodfokon kiderül az igazság

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Bűn

Megszólalt a Fenyő-gyilkosság ügyében születet elsőfokú ítélettel kapcsolatban. 

Gyárfás Tamás az ATV Start című műsorban arról beszélt, irracionális azt hinni, hogy köze volt a Fenyő gyilkossághoz. A szereplést azért vállalta, mert szerint téves információk terjednek a sajtóban. Az egyik ilyen, hogy elterjedt: széttárta a karját, amikor Portik Tamás Fenyő János megöléséről beszélt neki.

Gyárfás szerint egy másik, két hónappal későbbi beszélgetés során volt szó széttárt kézről, Portik Tamás szándékával sosem azonosult. Gyárfás azt is mondta, hogy a bíróság döntését nem akarja minősíteni, arra számít, hogy másodfokon kiderül az igazság.

„Oda kellett volna mennem mindenkihez és magyaráznom?”

– kérdezett vissza Gyárfás Tamás Rónai Egon műsorvezetőnek azon felvetésére, hogyhogy nem tudta a elmúlt 25 évben eloszlatnia maga körül azokat a pletykákat, amik az első perctől felröppentek. Azt is elmondta, hogy élte az életét, próbált nem törődni a szóbeszéddel.

Gyárfás felidézte, hogy Fenyő János meg akarta szerezni a Napkelte című műsort, „ez mindenkinek ismert volt”, és sikerült is neki másfél évre a szerkesztési jogát megkapnia. 1996. október 11-én – amikor Peták István volt az MTV elnöke–- kapta vissza ezeket a jogokat Gyárfás. A most elítélt volt producer azt mondta: akkoriban sok mindent mondtak róla, fáradt, meggyötört, „de azt, hogy hülye, nem”. 16 hónappal azután, hogy visszakapta a műsorát, akkor fordulna bárkihez, alvilági taghoz segítségért? Irracionálisnak tartja ezt, amivel ráadásul zsarolhatóvá is vált volna – mondta.

2004. április 20-án is beszélgettek egyszer Portikkal, ekkor Portik felelevenítette, hogy 1996-ban Kaposváron meggyanúsították Gyárfást ÁFA-csalással, amiről később kiderült, hogy megalapozatlan. De elment hozzá Portik azzal, hogy tud neki segíteni, ugyanis vannak rendőr ismerősei. Állítólag később már azt mondta, hogy mégsem tud segíteni, mert nincs ismerőse Kaposváron, és kézzel mutatta (az ujjai dörzsölésével ), hogy pénzzel viszont mindent el lehet intézni. Gyárfás viszont nem fizetett.

Hozzátette, hogy egy másféle környezetben, más idősávban, más témakörben ismerte be, hogy széttárta a karját, tehát ezzel az üggyel kapcsolatban, nem pedig Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatban. 

Mint ismert, pár napja Gyárfás Tamást és Portik Tamást is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék Fenyő János meggyilkolása ügyében elsőfokon. A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől. Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés kitöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.