Fenyő-gyilkosság: Gyárfást hét évre, Portikot életfogytiglanra ítélték

  • narancs.hu
  • 2024. február 8.

Bűn

Fenyő János vállalkozót 1998 februárjában lőtték le az utcán. Évtizedek óta tartó ügyben született elsőfokú ítélet.

Gyárfás Tamást és Portik Tamást is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék Fenyő János meggyilkolása ügyében

– írja a hvg.hu. Gyárfást hét év fegyházra, Portikot életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság. 

A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől. Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés kitöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen.

 
Póta Péter bíró ítéletet hirdet a Fenyő*-gyilkosság tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A lap felidézi, 1998. február 11-én Budapesten az utcán lőtték le Fenyő János vállalkozót, a Vico médiabirodalom alapítóját, több újság, köztük a Népszava tulajdonosát. A rendőrség első körben albánokat sejtett a merénylet mögött, de viszonylag hamar kiderült, hogy nem albánok voltak az elkövetők. 

Tizenöt év után a rendőrség megnevezte a gyilkosság lehetséges elkövetőjét, az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot. A szlovák férfi DNS-ét megtalálták az elkövető által hátrahagyott sapkában, Roháč 2017-ben el is ítélték Fenyő meggyilkolásáért. 

2018 áprilisában Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét és Portik Tamást felbujtással gyanúsították meg, melyek alapját hangfelvételek jelentették. Ezeket Portik készített 2000-2004 között a Gyárfással folytatott beszélgetéseiről. 

 
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vád szerint Gyárfás előbb a budapesti alvilág akkori ismert alakját, Tasnádi Pétert bízta meg, hogy ölesse meg Fenyőt, azonban Tasnádi nem végezte el a feladatot, csak a pénz vette fel. Ezután bízta meg Portikot Gyárfás. A vádat erősíti, hogy Tasnádi elismerte, valóban megbízta őt Gyárfás a gyilkossággal, és pénzt is kapott tőle. 

Gyárfás abszurdnak nevezte a meggyanúsítását, később viszont már arról beszélt, hogy megzsarolták, és a bizonyítéknak szánt hangfelvételeket ő adta át a rendőrségnek. 2019-ben a rendőrség lezárta a nyomozást azzal, hogy a gyanú szerint Gyárfás megbízásából Portik szervezte be, és adott utasítást Rohačnak Fenyő meggyilkolására. 2019 júliusában emeltek vádat Gyárfás ellen, a perújítás után pedig Portik ellen is

(Címlapképünkön: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.