Fenyő-gyilkosság: Gyárfást hét évre, Portikot életfogytiglanra ítélték

  • narancs.hu
  • 2024. február 8.

Bűn

Fenyő János vállalkozót 1998 februárjában lőtték le az utcán. Évtizedek óta tartó ügyben született elsőfokú ítélet.

Gyárfás Tamást és Portik Tamást is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék Fenyő János meggyilkolása ügyében

– írja a hvg.hu. Gyárfást hét év fegyházra, Portikot életfogytig tartó fegyházra ítélte a bíróság. 

A médiavállalkozó-sportvezetőt, egykori tévés producert bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek. Mindkét vádlottat tíz évre eltiltották a közügyektől. Póta Péter bíró elmondta: Gyárfás Tamás legkorábban a kiszabott büntetés kitöltésének négyötöde után helyezhető feltételesen szabadlábra, míg Portik Tamás legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen.

 
Póta Péter bíró ítéletet hirdet a Fenyő*-gyilkosság tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A lap felidézi, 1998. február 11-én Budapesten az utcán lőtték le Fenyő János vállalkozót, a Vico médiabirodalom alapítóját, több újság, köztük a Népszava tulajdonosát. A rendőrség első körben albánokat sejtett a merénylet mögött, de viszonylag hamar kiderült, hogy nem albánok voltak az elkövetők. 

Tizenöt év után a rendőrség megnevezte a gyilkosság lehetséges elkövetőjét, az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot. A szlovák férfi DNS-ét megtalálták az elkövető által hátrahagyott sapkában, Roháč 2017-ben el is ítélték Fenyő meggyilkolásáért. 

2018 áprilisában Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét és Portik Tamást felbujtással gyanúsították meg, melyek alapját hangfelvételek jelentették. Ezeket Portik készített 2000-2004 között a Gyárfással folytatott beszélgetéseiről. 

 
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vád szerint Gyárfás előbb a budapesti alvilág akkori ismert alakját, Tasnádi Pétert bízta meg, hogy ölesse meg Fenyőt, azonban Tasnádi nem végezte el a feladatot, csak a pénz vette fel. Ezután bízta meg Portikot Gyárfás. A vádat erősíti, hogy Tasnádi elismerte, valóban megbízta őt Gyárfás a gyilkossággal, és pénzt is kapott tőle. 

Gyárfás abszurdnak nevezte a meggyanúsítását, később viszont már arról beszélt, hogy megzsarolták, és a bizonyítéknak szánt hangfelvételeket ő adta át a rendőrségnek. 2019-ben a rendőrség lezárta a nyomozást azzal, hogy a gyanú szerint Gyárfás megbízásából Portik szervezte be, és adott utasítást Rohačnak Fenyő meggyilkolására. 2019 júliusában emeltek vádat Gyárfás ellen, a perújítás után pedig Portik ellen is

(Címlapképünkön: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (elöl b), valamint a másodrendű vádlott Portik Tamás (elöl j2) büntetőperük tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék épületében 2024. február 8-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.