Német házelnök: Auschwitz a Németország által előidézett civilizációs csődöt jelképezi

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 2.

Bűn

A roma holokauszt emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést az egykori auschwitzi haláltáborban.

Auschwitz a zsidókon, a szintiken, a romákon és a lengyeleken elkövetett népirtást, a Németország által előidézett civilizációs csődöt jelképezi – jelentette ki Bärbel Bas német parlamenti házelnök pénteken az egykori auschwitzi haláltáborban, a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, számolt be róla az MTI.

A túlélők, Malgorzata Kidawa-Blonska lengyel szenátusi elnök, Dani Dajan, a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum igazgatója, valamint több roma és zsidó szervezet részvételével megtartott rendezvényen Bärbel Bas közölte: Auschwitz „a legnagyobb bűntettet szimbolizálja, amelyet emberek valaha is elkövettek más emberek ellen”. Jelképezi „a Németország által előidézett civilizációs csődöt”, az európai zsidók kiirtásának szándékát, a szintiken és romákon elkövetett népirtást – folytatta a házelnök. – Auschwitz „elválaszthatatlanul összefügg az először Lengyelország ellen irányuló német megsemmisítő háborúval”, hiszen lengyelek tízezreit gyilkolták meg ott.

Amennyiben ma „csírájában akarjuk elfojtani a gonoszságot, meg kell értenünk, hogy az (...) már akkor (a második világháború idején) is az egyszerű megoldások utáni vágyakozásból eredt, a demokrácia megvetésén alapult”, azon a meggyőződésen, hogy „a kirekesztés végül is nem minket érint” – fogalmazott Bas. Malgorzata Kidawa-Blonska azt mondta, hogy a holokauszt azért volt lehetséges, mert Európában hiányzott a „szolidaritás ösztöne”.

Ha okulni akarunk a történtekből, akkor ma „gyakorlati szolidaritást kell mutatnunk minden, a háború, a gyűlölet és a birodalmi őrület ideológiájának áldozatául eső nemzettel” – jelentette ki Kidawa-Blońska.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a németek felszámolták az úgynevezett cigánycsaládtábort (Zigeunerfamilienlager), néhány óra alatt meggyilkolva több mint 4 ezer – köztük jelentős számban magyar – romát a gázkamrákban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyár a Club Aligában: elkezdődött a Balaton-part beépítése - FOTÓK

  • narancs.hu

Hogyan tudta legyőzni a Tisza Párt a Fideszt június 9-én Balatonvilágoson, miközben a képviselő-testületbe a fideszes oligarchákkal „barátkozó” polgármestert és csapatát választották be elsöprő többségben? – kérdeztük a Club Aligában strandolóktól. Közben onnan pár száz méterre folyik a tópart beépítése, a helyi fürdőegyesület pedig legalább három pert visz párhuzamosan, például a beruházó ellen is. Fotóriport.