Szikora János cáfol: nem igazak a vádak, bosszúállásról lehet szó

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját elutasítja.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, Kátai István színész azt állította az ATV-ben, hogy évekkel ezelőtt a rendező fogdosott egy színészhallgatót. Kátai az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt erről: elmondása szerint az eseményeknek több szemtanúja volt, de az általa ismert lány kérte, hogy ne nevezzék meg a műsorban. A színész azt is hozzátette, hogy más, hasonló esetekről is tud.

Erre ma Szikora János közleményben reagált: szerinte amit Kátai állít, soha nem történt meg, ilyen jelenetnek ő soha nem volt a szereplője, szexuális zaklatás, hatalommal való visszaélés nem történt. „A szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját mélységesen elítélem, és fontosnak tartom, hogy mielőbb megtaláljuk üldözésének megfelelő törvényes kereteit.”

Megjegyzi: „Kátai István jelenlegi Facebookján ez a titulus áll: Kátai István színész, Vörösmarty Színház. Ezúton kijelentem, hogy Kátai István soha nem volt a Vörösmarty Színház színésze, ő a Vörösmarty Színház büfése volt, amely szerződését összeférhetetlen, botrányos magaviselete miatt 2016. december 14-én december 31-i hatállyal megszüntettem. Ezt követően több tanú egybehangzó állítása szerint a büfében számos alkalommal ezt kiabálta: »Ezt meg fogom bosszulni!  Ezt nem viszi el szárazon!«”

Szikora azzal zárja közleményét, hogy „megengedhetetlennek tartom, hogy valaki büntetlenül, a bosszúállás szándékával a valóságot ilyen módon eltorzítsa!”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 10., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 109
  rworse
  2017. november 15., szerda 22:04
  Jelenleg 108-as, tiszapurgáli

  Ezt már sose fogod tudni kimagyarázni. Polgárra se megyek többet.
 2. 108
  tiszapolgári
  2017. november 15., szerda 19:35
  A 45-ös címzettje nem a 41-es rworse, hanem a 40-es gyurica. Úgy látszik, egy komment ki lett moderálva, ezért minden ugrott egyet.
 3. 107
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 12:19
  Szegény Sánta. Írt egy jó novellát a nyers erőszak természetéről, és keresett hozzá egy címet, amellyel eladható lett a mű. Pontosabban, amellyel leközölhető lett a mű, mert piaci viszonyok akkoriban ohne. Lehetne a két cuncimókus két motorkerékpáros ávéhás is, a cím pedig lehetne akár "Bolsevikok". Persze nem lehetett, de ha így lett volna, lingvisztikai "vitát" akkor is lehetne folytatni.
 4. 106
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 11:26
  „Ez a szőrszálhasogatása a legjobb példa arra, hogy nem vitázni (melynek része, hogy ÉRTENI akarom a másikat), hanem csak kioktatni akar.”
  *
  Nem oktattam ki senkit. Értettem a nicket, ezt mondta: „náci barom” (nem volt nehéz megérteni), sőt általában jobban értem a szövegeit, mint ő maga.
  Szerintem mindenki úgy beszél, ahogy akar (illetve ahogyan tud), vagyis csupán közöltem: aki a „fasiszta” helyett „nácit” mond, NEKEM nem (vita)partner.
  Az egyik nick azt írta: „nyelvi fasisztáskodás”, amit csinálok, a másik, hogy „náci barom” vagyok, én pedig csupán MEGJEGYEZTEM: az „egyik” mondta lingvisztikailag helyesen, nem a „másik”.
  Erre sántikáltak ide (agyilag) Sánta Ferenccel, mondván: ha egyszer Sánta náciknak nevezi azokat a „fegyvereseket” (akiket a „vitaképes” nick „nem nemzeti szocialista lovaskatonáknak” nevez), s akikről nem bizonyítja be, hogy fasiszták, akkor el kell fogadnom a „liberális” minősítést: „náci barom”. Erre mondtam – roppant szellemesen és ironikusan –, ez már maga a Sánta-nácizmus.

  Ennyi történt. Mármost számomra ez nem vitaalap, s mondom ezt minden szőrszálhasogatás és kioktatás nélkül. Egyébként tényleg nem értem, mi a gond. Nyugodtan vitázhatnak egymással azok, akik azonos nyelvet beszélnek: „náci barom” stb.
 5. 105
  rworse
  2017. november 13., hétfő 10:52
  Gyűlölni azt, aki telt kupa mellett bort iszogatván
  Áldozat elleni bűnt úgy követ el, ami vád,
  Van oka bárkinek, áldozat vagy sem, mert aki vádol
  Gyenge virágokat lát, dögletes húsokat mond.
 6. 104
  rworse
  2017. november 13., hétfő 10:21
  A húsgyurica természetesen szokásához híven és szokott módján hazudik. És igen, ahogy Cyrano mondja, nyálcsorgat - nem a húslevesre. A vén kujon mostanában csak (vagy lényegében csak, most nem ellenőrzöm le, hogy van-e kivétel) a zaklatás témájú irományokhoz "szól hozzá", szinte kizárólag áldozathibáztatási célzattal. A vén kecske. Szatír. Lelki társnickjeivel együtt, persze. Itt van a libsizős hajlamú blogtalan is, végre. De hová tűnt Damon Hi... tiszavirág?!
  A "topik" elérte, meghaladta a százkommentes álomhatárt, tartalom nélkül.
 7. 103
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 09:04
  Ami pedig a cikket illeti: ezért mondtam rögtön az elején: kivizsgálni.
  Addig pedig kár róla beszélni.
  Olyan nyálcsorgató kéjelgéssel, ahogy Gyurcihúslé teszi főleg. Fizessen elő egy "felnőtt" csatornára, és tegye otthon, ne egy nyilvános fórumon.
 8. 102
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 09:02
  Egy másik példa Weöres Sándor Marionett című verséből: "Csönd van, csak a házi gorilla dalol/s a fák fütyörészve legelnek".
  Hogy mit csinálnak a fák? Fütyörészve legelnek. Elképesztő és gyönyörű költői kép. A művészet csodája itt valóban életre kelti a fütyörészve legelésző fákat. Nem Weöres írta egyébként a verset záró hexametert, hanem egy régi diák, talán még a XVII. században.
 9. 101
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 08:59
  . "Ez viszont nem azt jelenti, hogy az ember így szól a nejéhez"
  Azaz maga is elismeri: a köznyelv más.
  Nos a köznyelvben a nácit és a fasisztát is ugyanarra a fogalomra használja és nem tesz különbséget úgy, ahogy azt egy történész teszi, vagy ahogy egy összehasonlító elemzésben elvárható, hanem csak jelzőként használja. Az pedig, hogy kire mondják, hogy nyelvtannáci/szövegnáci fel sem fogja.:(
  Ez a szőrszálhasogatása a legjobb példa arra, hogy nem vitázni (melynek része, hogy ÉRTENI akarom a másikat), hanem csak kioktatni akar.
  Tegye. Akkor is, ha a fellengzős szövegei alapján a többség szemében ön egy nevetséges, ostoba, unalmas pozőr.
 10. 100
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 08:32
  Nem hivatkozni szeretnék Moldova Györgyre, hanem szó szerint idézem: „valakit az tesz magyarrá, hogy ismeri a különbséget a kádári krumplileves, a burzsuj teknősbékaleves és az angyalian fogalmazó húsleves között. Ahogyan azt a kőbányai Kiskörben mondogatta Királyherceg Frédi: amikor levest főzöl, ne hagyd, hogy bolhák vízipólózzanak a hónod alatt!” (Akit a levesüst megcsapott. Válogatott idézetek, magánkiadás, 2017.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...