Öt és feles

Özönbor

Egotrip

Tavaly ígértem egy tolcsvai édes (szamorodni) napot. Most pótolom.

1. puttony, péntek. Öcsém (személyes leszek, egyes szám, első) vár az állomáson, anyámék már a Kastélyparkban. 40, 50, 60 éves általános iskolai találkozók, a tantestületből már csak ők és Kovács Dezső bácsi. Szállásunk az iskolában, egykori lakásunk mellett. A folyosón szívem hevesebben, "lakásunkból" kiront egy kutya, esik nekem. A kutyák megérzik. Mennék beljebb, a gyerekkoromba, de már nem vagyok idevalósi. Az ablakból a "kisudvar", fönt a kertben a fákat kivágták, lent a fenyők még megvannak. Az ablakkereteket azóta nem festették, mióta elmentem. 40 éve. Erre iszunk! A Kastélyparkban Száraz Sárgamuskotály és Száraz Hárslevelű, a Bormúzeum udvarán Tokaji Sárgamuskotály és a Tóth Duó mulatós egyvelege, sötétedésig, de mi megyünk; öcsém be van indulva, holnap nem ihat, vezet. Most én vezetem őt, visszajáró kóborlovag. Sveda Borház: Száraz Furmint; Kiss István pincéjében Száraz Szamorodni. Peremiczki Bélát tanította apám, lemehetünk a pincébe, és a kóstolójegyes Hárslevelű Cuvée után kapunk protekciós 6 éves ötputtonyost és 20 éves (!) aszút. Vojnár László pincéjében Száraz Furmint, a polgármester úr felesége mutatja a belvizet a pincében, júniusban kiöntött az alig csurranó Tolcsva-patak. A Czemiczki Pincészetben Tokaji Nász és Tokaji Menyegző, a Nász száraz, a Menyegző édes. Az ifjú Czemiczki betyárruhájához illik piros orcája - hiszen már este van, babája Skóciában, búsan iszogat ő is szárazat, édest. Sajgóéknál Száraz Furmint és Édes Szamorodni, vacsorára Alföldi bográcsos (marhalábszár slambuccal). Leöblítjük, katolikusok, a Református Egyház Száraz Furmintjával. Öcsém elpihen, én meghallgatom a Gesarolt (a P. Mobil őse!). Rokendrollt játszanak, mindhalálig. Utána felmegyek a kertbe, kivágott fák, virágok, sötét; csak villámlik, nem esik, a református és a katolikus templom sziluettje, csillagos ég. Anyánk hajnalban ébreszt, csuknánk be a felső ablakokat, csapkodja a szél. Felnőttünk, a felső ablakig.

2. puttony, szombat. Reggelire sör (!), pogácsa, az osztálytalálkozókról maradt. Százan voltunk, mondja Dezső bácsi, hajdani földrajztanár és mozigépész. Kinézek a kertre és lepereg előttem. A kétéltű ember, emlékszel? Öreg vagyok, tegezem. A kutya most ki nem enged, pedig a reggeli aszútörkölyt meg kell innom. Kísérőnek Tóth Gábor pincéjénél Száraz Furmint. Anyámék Miskolcra, öcsém Végardóra, a strandra, én a Világörökségi pincesoron hűsölök. Előtte a Varga Borháznál Száraz Furmint. Kérdezem, árulnak-e valahol virágot, mert megyek a temetőbe (mendegélek, meddig élek). Még ma itt lesz, holnap jövök, ma vár a Waldbott Pince, Csoma Zoltán pincéje. Lent 13 - fent 33 - fok, jönnek félmeztelen fiatalok, egy szalmakalapos, szőke nő már nem józan (délben!), nem láttátok a poharam? Az Oremus Pincészetben fizetni kell, de megéri. Egyórás pinceséta, 4-féle bor (Mandolás 2007, Mandolás 2003, Oremus Késői Szüret 2007, Oremus Aszú 5 puttonyos 2000), és közben hallom: vertikális prés; 0 fokra lehűtjük, 13-ra felengedjük, kénnel nyakon öntjük; saválló raklap; palackos érlelő. Azt hittem, mindent láttam Tolcsván, de a Kurucz-kúriában most vagyok először. És félve lépek a kézzel szőtt perzsaszőnyegen, elképedve nézem a szalont, hol működő falióra és behűtött, 1912-es bor várja az évente egyszer hazatérő 80 éves tulajdonost, ki elüldögél az empire kanapén, és a bort idén sem bontja fel. Majd. Van idő, ketyegi a falióra. A séta végén egy 22 fős különterem - oly igen tetszik a hely, itt tartom a temetésem. Utáni bort. A Bormúzeum udvarán Nagy János harmonikás Nagykállóról, megismer, a tavalyit? És eljátssza, Jaj, de széles, jaj de hosszú... még a bortúra, a Hetedhét Pincészetnél Muscat Lunel. Megyünk vissza autóval, elfogadja? És kezembe nyomnak egy alig tépett kóstolójegytömböt. A magamét, az öcsémét is alig bírom leinni, de köszönöm. Az Unyi Pincészetnél Száraz Hárslevelű. Pincékből föl a katolikus templom tornyába, háromszáz denevért gyűjtöttek be az állatvédők, tatarozzuk a tetőt, arra gyűjtünk, adakozom, elvégre az ország egyetlen hagymakupolás temploma, és itt kereszteltek. Király János pincéjében csapolt házi sör (serrforrás - sic!), inkább Édes Sárgamuskotály, nekem már mindegy, aszúsodom. Egy pólón felirat: A BORT TISZTÁN, A SÖRT PISZKOSUL SZERETEM, ajánlom az előző pincét. Tóth Ferenc Pincészeténél Félédes Hárslevelű és a szúnyogok elől Hegyalja Söröző Borkóstolóhely (!). A bejáratnál trikolór transzparensen HAJRÁ, MAGYARORSZÁG, HAJRÁ, MAGYAROK! Nem meglepetés, hogy Rezidens: DJ Regős (HU). A látványdisznóvágásról lemaradtam (bár nem látom a hurkatöltögetőket), Édes Furmintot töltenek. Az udvaron a sátor jurtára hajaz, a falakon piros (fehér), zöld LÉZERSHOW. A H"PARTYT nem várom meg. A főtérnél egy kocsmánál ellensörfesztivál, a programban nem szerepel, trendiszkó. B. Tóth László nekem való retrodiszkóját meg se várva kidőlök, a dübörgés idehallik, Dér Henivel alszom el.

3. puttony, vasárnap. A kutya nem enged, mit keresek én itt? A gyerekkoromat. Gyerekkori reggeli: bundás kenyér, tea a Kincsem étteremben, mely egyben Varga Pince (itt a szokásos aszútörköly és Száraz Furmint). A Varga Borházba megérkezett a két szál krizantém, mellé Félédes Sárgamuskotály. Borral, virággal (borvirággal, bocsánat) a temetőbe. Meredek út, pihenő a ravatalozó hűvösében. Csoma Ernő Pincészetében Száraz Szamorodni és képes borbemutató kivetítéssel. Aligaté, Aranka, Bakator, Bakafánt. Megtudom, hogy Oremus a. m. 'könyörögjünk', és egy sátoraljaújhelyi dűlő neve, ahonnan Sepsi Lackó Máté az első aszúbort készítette. Szamorodni, lengyel szó, a. m. 'ahogy termett'. Csokoládé-, kenyérhéj- és aszaltgyümölcs-íz jellemzi - ilyen ízes, zamatos, gazdag és áttetsző a fiatal hölgy, Csoma Hajnalka előadása is. Csercsapos metszés; máslás, fordítás; gönci, szerednyei hordó; oxidatív, reduktív érlelés. Hajnalka biológiát tanít az egyetemen, szakterülete a bakteriológia, nem véletlenül. Az aszúsodás, a botrytis cinerea, a nemes rothadás a legszebb szó a Hegyalján. Fönt jó ebédhez szól a Wyrfarkas (heavy metal) rockegyüttes, Sándor Tamás (basszusgitár) és Dombi Tibi (dob) a Lokiból. Tegnap gólt lőtt, ma dobol. A szőke nő szalmakalapban megtalálta a poharát, abba kapaszkodik. Tegnap Tóth Ferinél a lépcsőn aludt (falusi legenda?). Dörög az ég, szellő se rezg - gyorsan Kádas János Pincéjébe (Tolcsvai Édes Furmint). Fönt vízözön, egyórás pincefogság; nem elég, hogy jég veri a termést, a pincét is beleheljük, már 17 fok van; mennénk, de hömpölyög le a hegyről, katasztrófa-borturisták mobilfényképeznek. Borséta az esőben, vissza Unyi Ferenc Pincészetéhez (Száraz Hárslevelű), ők még kitartanak. Hull az eső a pohárba, özönvizezik a borod, részeges Noé! De a pincékben nem esik (Sveda Borház, Félédes Hárslevelű). Kilenc előtt kialszanak a faluban a fények. Száz szál gyertyát ide! Fél óra múlva visszajön a fény.

Jövőre én is.

Figyelmébe ajánljuk