Tartalom

Narancs XXII. évf. 36. szám(2010.09.09.) (2010-09-09)

Publicisztika

Publicisztika

A vámpír visszatér - Adalékok a nacionalizmus genealógiájához

Egy városnéző, bámészkodó turistacsoport terelése nem kis feladat. Jó szolgálatot tehet ilyenkor valamilyen egyezményes jel, mondjuk egy esernyő vagy egy színes kendő, amit az idegenvezető a látványosságok közötti rendíthetetlen vonulás közben időnként a magasba emel. Ez a jel lesz az alkalmilag összeverődött csoport identitásának alapja. E nélkül a társaság tagjai könnyen szem elől téveszthetik egymást, más útiterveket követő idegen csoportok közé keveredhetnek, és abból csak fölösleges zűrzavar, baj van.

Publicisztika

Két hét múlva rend lesz

Elkaptuk őket! Megvannak! Jó, nem két hétbe tellett, de megcsináltuk, még éppen az első száz napon belül. Rend lett. Ezek után százszor is meggondolják... Tudják, ugye, miről beszélünk? Magyarország első számú közellenségeiről, azokról az elvetemült, cégéres bakfisokról, akik bizsut csórtak a tanévnyitó után. Matuska Szilveszter, a whiskys rabló, Lédererné, Zöld Marci és Biszku Béla egyenes ági leszármazottairól, akiknél tán csak a kommunisták voltak egy fokkal gonoszabbak. De rács mögé vágtuk őket, majd' belegebedtek! Tudják, kivel szórakozzanak!

Publicisztika

Ötletek híján

Az otthoni pálinkafőzés részleges legalizálása, a háztartási alkalmazottak munkavégzésének adómentessége, pár bezárt vasúti szárnyvonal újranyitása, a kisposták rehabilitálása, a gyes visszacsinálása három évre, a buktatás meg az osztályozás visszaállítása - az első három hónapban ezeket kormányozta a kormány. Rendben, csapjuk még hozzá a bankadót meg a társasági adó mérséklését. Egyéb intézkedéseit a további kormányzásra való szervezeti és lelki felkészülésként értékelhetjük: ezek vezérmotívuma a nemzeti zászló és a centralizáció volt; egy olyan, részben formális, jogszabályi elemekből, részben meg informális, személyi alá- és fölérendeltségekből összerótt gépezet felállítása, mely a központi csúcsakaratot a döntéshozatal legkisebb, legeldugottabb szegleteibe is elviszi. Ezen intézkedések már nagyobb invencióról tanúskodnak, és még messze nem értek véget.

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Özönbor

Tavaly ígértem egy tolcsvai édes (szamorodni) napot. Most pótolom.

Ingyenebéd

Egotrip

Alászúrt, majd hamar felpattant

Nagy izgalommal figyelik a forint árfolyamának mozgását a devizahitelesek, a bankok és a gazdaságpolitikusok is. Az igényt szinte valós időben próbálják kiszolgálni az elemzők. A svájci frank például múlt csütörtökön "visszatesztelte a júniusi csúcsot, alászúrt, majd hamar felpattant fölé". Az izguló hiteleseket persze még ennél is jobban érdekli, hogy meddig emelkedhet az "alpesi valuta" árfolyama. Az elemzők itt gyakran óvatosabban fogalmaznak: "az emelkedő trend töretlen, ám a lefelé hajló indikátorok óvatosságra intenek, lehet, hogy hamarosan korrekció következik". (Mindkét idézet forrása a portfolio.hu.) Kevésbé művelten megfogalmazva: vagy felmegy, vagy lemegy. Vannak azonban olyan elemzők, akik ennél is merészebb előrejelzéseket tesznek. Az index.hu szerdai beszámolója alapján az egyik elemző szerint "a következő keményebb ellenállás 228,80 forinton van". De honnan tudják ezt az elemzők? És mit gondol minderről a közgazdaságtan?

Kapirgáló

Egotrip

Heroico

Delacroix képén egy allegorikus nőalak - mint a címből megtudjuk: a Szabadság - vezeti a népet. A felkelt párizsi nép képviselői, az 1830-as júliusi forradalom hősei követik őt a harcba: jobbján puskával a kézben rohamozó polgár, balján lőportáskás, pisztolyokat lengető kamasz fiú. Mindkettőjük mintáját azonosították. A köcsögkalapos figura Frédéric Villot, a Louvre egyik kurátora, Delacroix barátja, a kamasz fiú pedig maga Gavroche, Victor Hugo Nyomorultakjának szereplője, utcagyerek és az 1830-as júliusi forradalom hősi halottja. 'k ketten társadalmi helyzetüknek hibátlanul megfelelő utcai öltözékben vesznek részt a felkelésben: a polgár fején köcsögkalap, nyakában kravátli, míg az utcagyerek zsávolynadrágot, mellényt, puha gallérú, feltűrt ujjú inget visel. (A konvencióhoz gondosan igazodó öltözékükhöz persze ezúttal szokatlan kiegészítők, az alkalom megkívánta forradalmi accessoire-ok társulnak - az egyiknél puska, a másiknál pisztolyok.)

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Valaki csak megeszi

Magyar Narancs, 2010. július 22. Tisztelt Magyar Narancs! Tisztelt Kun István! Rendszeres olvasója vagyok a lapnak, és meg kell mondjam, mélységesen felháborodtam a megjelent íráson.

Belpol

Belpol

Futott még - Schmuck Andor portréja

Főpolgármester-jelöltként tűnt fel a legutóbb Schmuck Andor, akiről másfél évtized után sem tudható, kicsoda és éppen mit kavar - pedig az ezúttal sikertelenül próbálkozó politikus gyakran szerepel reflektorfényben.

Belpol

"Az emberi viselkedés nem valami rendellenesség" - interjú Kőszegi Botonddal

A legtöbbet idézett magyar közgazdász abból a generációból, amelynek legjobbjai már a mindenséggel mérhették magukat: vezető amerikai egyetemeken végeztek, és nem a közép-európai sajátosságokat kutatják. Matematikusnak tanult, a Fazekasból került a Harvardra, de megunta, hogy "nincsenek benne emberek", így 2000-ben már közgazdaságtanból szerzett doktori fokozatot a Massachusetts Institute of Technologyn. Viselkedési közgazdaságtanra szakosodott, akkoriban úttörőként. 2000-2012 között a kaliforniai Berkeley Egyetemen dolgozott, 2009 óta professzorként. Jelenleg a Közép-európai Egyetem közgazdasági tanszékének professzora, szűkebb területének igazi világsztárja.

Féltávnál az önkormányzati választás

Belpol

Országos egyes

A nyolc és a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz hasonlóan egyértelmű - sőt, egyértelműbb - eredmény várható október 3-án. A Fidesz majdnem mindent visz, az MSZP még nem esik szét, a Jobbik a fővárosban és a Dunától keletre tovább erősödhet, az LMP-nek pedig változatlanul az lesz a legfőbb gondja, hogy országgyűlési frakciója mögé működő pártot varázsoljon.

Belpol

Átfogó államigazgatási reformot indít a kormány - A vidék ura

Deregionalizáció - hivatalosan így nevezik azt a folyamatot, amit a kormány államreform címén elindított. Az intézkedést számos belső ellentmondás feszíti, és az Európai Unió rendjétől is távolodik. Miként a kádári időkben, ismét lesz erős politikai vezetésű megyei főhivatal, és két év múlva lesznek járások is.

Külpol

Külpol

Franciaország toloncol - Szegények közt a legszegényebbek

Múlt hét végén több tízezernyi felvonuló tiltakozott Franciaország 130 településén és néhány európai nagyváros gall nagykövetsége előtt a francia "állami rasszizmus" megnyilvánulásai ellen. A bevándorlókat - így az idén januártól hazatoloncolt nyolcezer kelet-európai romát - a bűnözéssel azonosító szólamok és az ősz végére ígért újabb törvényi szigorítás ismerős praxis - egy hosszú széria legújabb elemei.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Keddi boszorkányszombat

Ha a múlt héten operaházi feltámadást emlegettünk, úgy ez alkalommal a kevésbé emelkedett és magasztos boszorkányszombatról kell szólnunk, minekutána a héten sor kerül az Opera idei első premierjére, Arrigo Boito Mefistofele című dalművének bemutatójára, benne Fausttal és Margittal, sátánnal és varázsgömbbel, bájitallal és Trójai Helénával (szeptember 14., hét óra). S persze akad még jó néhány egyéb érdekesség is e keddi premieren, hiszen a rendezésért az operát Szegeden egyszer már sikerrel játékrendbe iktató Kovalik Balázs felel, s a műben - melynek címszerepét a nagy tehetségű Bretz Gábor alakítja - néhány szavatolt slágerszám is felhangzik majd, mint amilyen Margit III.

Trafik

chili&vanília - Szusi, rizs

Született a hetvenes években, Los Angelesben, neve Kalifornia-tekercs, az "új hullámos műszusi", aminek köszönhetően világszerte elszaporodtak a szusibárok. A tekercset a gasztronómia történészeinek nagy része szerint 1973-ban egy Ishiro Mashita nevű szusiséf kreálta az angyalok városában.

Trafik

tévésmaci - Madarak a viharban

Amikor Sztupa és Troché lent iszogattak az Arbat végén álló Hotel Belgrád dolláros pincebárjában Szergej Mihailovics Szorkinnal, odakinn hideg tél volt, az utcákon óriási halmokban állt az összefagyott hó, a házak közt süvített a metsző északi szél. Miről beszélsz, Sztrelok? - nézett át az asztal és a vodkáspoharak fölött egyenest az NKVD egykori felderítőtisztjének vizes kék szemébe Troché.

Trafik

étel, hordó - RÁSPI/BUDAPEST

Nevezett 21. századi konyhatündérország a megtestesült legenda, de mivel a távoli Fertőrákosra kevesen mennek vacsorálni, tavaly megnyitották pesti kihelyezett tagozatukat.

Trafik

kulthírek

GRASS ÚJ MÛVE A Göttingeni Egyetemen részleteket olvasott fel új regényéből Günter Grass: a Grimms Wörter, mint a címe is mutatja, Jacob és Wilhelm Grimm meséire utal, pontosabban arra a hatásra, melyet a szerzőre gyakoroltak. Ily módon ez Günter Grass önéletrajzi trilógiájának harmadik része, s egyúttal, ha hinni lehet a nyilatkozatának, a dolgok pillanatnyi állása szerint a 82 éves, Nobel-díjas író utolsónak szánt regénye. GYÁSZ 88 éves korában elhunyt Corneille.

Zene

Zene

film/tévé - DR. HALÁL

Íme az ember, aki 130 másikat segített át a másvilágra; az orvos, aki dacolva törvénnyel és népharaggal megszabadította fájdalmaiktól a gyógyíthatatlan szenvedőket; a celebrity, aki halált hozó tevékenysége révén felkerült a Time címlapjára; a vérével festő művész, kinek festményein gyermekeken tapos a Télapó. Az örmény-amerikai, aki látta szenvedni az anyját, és hallotta szenvedni a népét; a szobazenész, akinek Bach az isten, így kéznél neki a frappáns riposzt (az én istenem legalább nem légből kapott), amikor a háza előtt tüntetők az istentelenséget vágják a fejéhez; az éhezőművész, aki nem kér a börtönkosztból.

Zene

Könyv - A giccsadó védelmében - Szabó T. Anna: Villany

"Kicsi kunyhóban szeretet, / Szeressétek a gyereket. / E szent karácsony ünnepén / Önöknek ezt kívánom én". Ezeket a méltán híressé vált sorokat Karinthy írta a múlt századelőn Szabolcska Mihály nevében, de egészen megdöbbentő, hogy szegény Szabolcska legjobb XXI. századi tanítványa, Szabó T. Anna Villany című kötetére is mennyire pontosan találnak. Mind a versikék tematikája, mind hangvételük tekintetében.

Zene

lemez - KORN III: REMEMBER WHO YOU ARE

Csak az várt sokat a kilencedik Korn-stúdiólemeztől, aki nem hallotta az előző kettőt, vagy olyan optimista, hogy már a hullámvölgyben is a hullámhegy ígéretét látja. És láss csodát, utóbbiaknak többé-kevésbé igazuk lett: a Remember... nem olyan lemez, amire bárki is felfigyelne, ha nem lenne ott a Korn felirat a borítóján, viszont egyértelmű, hogy 2003 óta a banda legjobbja.

Zene

Könyv - Az új monogámia felé - Szilágyi Vilmos: A nemek viszonyának jövője - Egyenrangúság, nyitottság, önmegvalósítás

Már hajnali négy felé jár, a pasim még mindig nincs itthon. Én nem idegeskedem, elfoglalom magam, dolgozgatok, baljós sejtelmek nem gyötörnek semmiképp. Öt felé beállít, arcán földöntúli mosollyal. Elmeséli, milyen remek éjszakája volt Icukával. Én végighallgatom, és hozzáteszem, nem tetszik nekem Icuka, elvi aggályaim vannak vele kapcsolatban, talán jobb lenne, ha Marcsival kezdene, ő mégse a kolléganőm, és nem is olyan idegesítően csinos. Ezen elvitatkozunk kicsit, mert a pasimra delejesen hatottak Icuka lágy domborulatai, de aztán lenyugodnak a kedélyek, egy próbát Marcsi is megér. A beszélgetés vége felé bekukkant a konyhába Marci, az én másodikam - eddig aludt -, és megkérdi, minden oké-e, és hogy ma melyikükkel fogok aludni, csak a szobabeosztás végett. Mind a hárman egymásra mosolygunk, én átdobom Marcsi számát, elég volt ez egy hajnalra; folyt. köv. holnap délelőtt.

Zene

könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKI PORTYÁRA INDULT

Block a betörős sorozatában valamikor nagyon kitalált valamit. Dramaturgiai megoldása szellemes és gyakorlatilag végtelenül folytatható megoldást kínál: a főhős betörő, ámde az erőszaktól kínosan tartózkodó munkája közben folyvást gyilkosságokba keveredik, és így a regények folyamán kénytelen magándetektívvé változni, hogy kinyomozva a valódi gyilkost, elhárítsa fejéről a hamis vádat.

Zene

kiállítás - VISSZACSATOLÁS - ÉSZAK-ERDÉLY, 1940

"Nézd a gúnyhatár / Széttiporva már" - énekelték hetven esztendeje az Erdély-induló vitéz Somogyváry Gyula, azaz Gyula diák által írt szövegét a II. bécsi döntés felett örvendező magyarok, s az öröm össznemzeti jellegét most megannyi fotó igazolja az OSA Archívum évfordulós kiállításán.

Zene

film - MAMUT

Hol is láttuk utoljára a nyugati ember bűntudatát? Talán a Duna-korzón vagy egy iPad-szaküzletben, de az is lehet, hogy a moziban, amint egy jó nevű színész lakosztálya ablakából elnéz az ázsiai bádogtetők felett. Ahogy Gael García Bernal, mint dotkom milliomos, nézi Bangkokot, úgy legutóbb Batman nézte valamelyik bűnös várost, de ami egy képregényfilmben adekvát nézés, az a lélektől lélekig régióban, különösen egy svéd filmművésztől (Lukas Moodysson), nem épp biztató jelenség.

Zene

színház - ÉRTEKEZÉS A PRÓBABÁBUKRÓL, AVAGY A GENEZIS MÁSODIK KÖNYVE

címmel mutatta be új előadását a Budakeszi Kompánia Társulat a hazai nyári szabadtéri színházak egyik legkülönösebb helyszínén, a természet által lassan visszahódított katonai hangárok egyikében. Az 1942-ben a drohobicsi gettóban meggyilkolt Bruno Schulz egyetlen kötetnyi (nálunk Fahajas boltok címmel megjelent) hátrahagyott írásán alapul a darab, illetve a társulat formanyelvi kísérletein, nem utolsósorban pedig a Back to Babylon nemzetközi projekt keretében őket nem először rendező Krzysztof Záylinski - Tadeusz Kantor színházi elképzeléseire erősen emlékeztető - módszerein. Csupán a lehetséges olvasatok egyikét tárja a nézők elé a társulat, nagyon bensőségesen, saját világot teremtve azonnal, amelybe a néző - rajta múlik - vagy mélyen belecsúszik, vagy egészen kívül marad.

Zene

Film - Apám, teremtőm - Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv

"Új fajták fognak teremtőjükként áldani engem. Boldog és csodálatos lények köszönik a létüket nekem. Nincs apa, aki annyi hálát érdemelne gyermekeitől, mint tőlük majd én." Frankenstein doktor szavait bárki alkotó ember magáénak érezheti, a bajok csak akkor kezdődnek, ha mindez csupasz becsvágy csupán, gondolatok nélkül. Mundruczó Kornél doktora magyar filmrendező, alkotó helyett görcsösen alkotni akaró ember - helyben vagyunk.

Zene

lemez - INTERPOL: INTERPOL

Sokan nem tekintik nagy veszteségnek, ha egy zenekarból kiszáll a basszusgitáros, ami helyből szamárság, ha pedig az Interpolról és Carlos Denglerről van szó, akkor meg főleg az. A New York-i poszt-posztpunk zenekar narcisztikus hajlamú tagja még feljátszotta az új dalokat a negyedik lemezre, aztán békességgel távozott - ideiglenes helyettese a Tortoise-ban és a Zwanben is megfordult David Pajo lett.

Zene

DVD - Ne röhögj korán! - Tim Burton három filmje

Ha van alulértékelt, félreértett film, akkor a Támad a Mars! az. Az imdb szerint a középszar kategóriába esik, ami már szép eredmény, mert a mélységből küzdötte fel magát az utóbbi időben valamelyest javuló ázsiójával. A tetszési indexet számottevően emelik azok, akik a hidegháborús éra kezdetének földönkívüli inváziós filmjeinek paródiáját látják benne. Való igaz, hogy a mozibolond Tim Burton (többek közt) ezeken a filmeken nőtt fel, és a Támad a Mars! a műfaj olyan klasszikusainak beható ismeretéről tanúskodik, mint a Mi lesz holnap?, az 1951-es The Thing, a Támadók a Marsról, a Világok háborúja és hasonlók. Közülük is különös tekintettel a szegénysoron gyártott, alacsony költségvetésű mozikra a már akkor is gagyi díszletekkel, jelmezekkel és effektusokkal, amelyeket gyöngéd szeretettel, vitriolos gúnynyal és kivételes kreativitással idéz meg Burton. Tulajdonképpen erről a vonzalomról tanúskodik a Majmok bolygója remake-je is, melynek kudarca abban ragadható meg, hogy az eredeti tiszteletén túl nem közöl semmit.

Zene

koncert - MATISYAHU

Talán nem én vagyok az egyetlen Magyarországon, akinek a legjobb Matisyahu-lemez épp egy koncertanyag, mégpedig a rengeteg helyen hivatkozott Live At Stubb's. Hiszen egyrészt mentes azoktól a - főleg a klisészerű reggae-dub hangminták egymásra pakolgatásában manifesztálódó - üresjáratoktól, amelyekbe a stúdiózás során szeret belefutni a haszid zsidó, ennek ellenére virtigli reggae-t éneklő és beatboxoló Matisyahu (polgári nevén Matthew Paul Miller) és zenekara, másrészt pedig a koncertlemez - és ez igaz a neten fellelhető, nagyszámú Matisyahu-kalózfelvétel jó részére is - a pőrébb hangszerelésének és a dalok tipikusabbnak mondható reggae-verziójának köszönhetően rendkívül életteli és energikus.

Zene

Színház - Bezáródva - Nemsenkilény

Kockázatos vállalkozás az "ügyszínház" - amikor is az előadás elsődleges célja valamely ügyre irányítani a közönség figyelmét -, mindazonáltal erős ágazat a színházművészetben. A színház ugyanis jó terápiára, nevelésre, lelki, sőt fizikai folyamatok kordában tartására - ilyenkor többnyire az ügy felől közelítenek a színházhoz, és ekként tesz a kritikus is.

Film

A filmes káosz

Film

"Próbáljuk titokban tartani"

Zavaros pénzügyi viszonyok, egymásra mutogatás és a kommunikáció teljes csődje jellemzi a mai magyar filméletet. Arról pedig, hogy mi lesz ezután, csak találgatások vannak - vadabbnál vadabbak.

Lélek

Lélek

Apák gyesen - "Otthonról is lehetek pasi"

Ugyanazokat a problémákat és örömöket élik át, talán csak a játszótéri életet viselik nehezebben. Számos pozitív hatása van a család életére, ösztönzők hiányában nálunk mégis elenyészően kevés apa marad otthon gyerekével. A férfiak otthoni fokozottabb szerepvállalását elősegítő állami szabályozásnak kedvező demográfiai, foglalkoztatási hatása is lehet.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Ûrszemét A Pentagon megbízásából készült tanulmány szerint nemsokára mindennapos lesz az egyre szaporodó űrszemét és a működő műholdak találkozása, ami komoly problémát jelent majd az űriparnak. Termoszféra Zsugorodik a felső légkör, az atmoszféra Földtől legtávolabbi rétege a Nap ibolyántúli sugárzásának jelentős visszaesése miatt, állapították meg amerikai kutatók. A termoszféra sűrűsége 30 százalékkal esett vissza, még a Nap legutóbbi sugárzási minimumánál is kisebbre. X-akták Winston Churchill a második világháború során eltitkolta, hogy a légierő egyik gépe azonosítatlan repülő tárggyal ütközött, mert általános pániktól tartott - derült ki a brit Nemzeti Levéltár által nyilvánosságra hozott újabb adag ufóaktából. Google-per A Google-nek 8,5 millió dollárjába, vagyis közel kétmilliárd forintnak megfelelő összegbe került az, hogy kiegyezzen azokkal a felhasználókkal, akik a céget azért perelték be, merta Buzz nevű alkalmazás bevezetésekor személyes adatok szivárogtak ki. Káromkodás A Magyar Országos Levéltár honlapján közzétettek néhány dokumentumot, amelyek azon ritka eseteket rögzítik, amikor bizonyos perekben "nyelvtörténeti jelentőségű" káromkodásokat idéztek fel a tanúk. Halpusztulás Becslések szerint legalább hatmillió hal és több ezer aligátor, teknős és folyami delfin pusztult el Bolívia folyóiban az idei télen.

Lokál