180 éves erdőt vágtak ki

  • narancs.hu
  • 2019. május 6.

Élet + Mód

Védett területen álló erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban, közölte a WWF Magyarország.

A környezetvédő szervezet szerint a Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő szomszédságában egy védett, nemzeti parki területen álló, 180 éves bükkösben végzett egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság – írta a WWF nyomán az Index.

Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont.

A WWF szerint ráadásul a kitermelt mintegy 600 m3 faanyag a fák igen magas kora miatt nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas. De közben a180 évnél idősebb erdők területe Magyarországon nem éri az 1000 hektárt, ami a teljes erdőterületnek alig fél ezreléke.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője közölte, sajnálatos, hogy Magyarország természeti és turisztikai szempontból legértékesebb erdeinek fennmaradása még a nemzeti parkokban, védett területen sem minden esetben biztosított.

Az Index hiába kereste a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetőjét.

Figyelmébe ajánljuk