A faírtók lefotózására buzdítanak a madárvédők

  • narancs.hu
  • 2019. május 6.

Élet + Mód

A törvényi tiltás nem elég.

Bejelentésre buzdít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A természetvédők a közelgő Madarak és Fák Napja alkalmából arra hívják fel a figyelmet, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Márpedig ez a gyakorlat az elmúlt években  általánossá vált. A helyenként nagy területet érintő fakivágás nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és pusztulását okozza.

A törvényi tiltás az egyesület szerint önmagában már nem elegendő. Éppen ezért arra buzdítanak mindenkit, hogy ha ilyet lát készítsen róla fotót a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal, majd néhány soros téjékoztató szöveggel küldje el email-ben a megyei kormányhivatalhoz.

Mint írják a bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban.  Éppen azért az ilyenkor végzett bokor- és fakivágások minden esetben védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák.

Arról nem szól a közlemény, hogy mit tegyenek az állampolgárok akkor, ha a természetkárosítást a kormányhivatal engedélyezi.

Figyelmébe ajánljuk