Megszűnt az értesítési cím

  • narancs.hu
  • 2021. július 23.

Élet + Mód

Már július 1-től, mert megújítják a személyiadat- és lakcímnyilvántartást.

2021. július 1-jével a lakcímnyilvántartásba bejegyzett értesítési címek érvénytelenítésre kerültek - tudta meg az Utcajogász.

Az értesítési címet megszüntető törvény indokolása szerint megújításra kerül a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, ennek a megújításnak a keretében pedig indokolt az értesíti cím megszüntetése: 

"Figyelemmel a bejelentések csekély számára, arra, hogy ezen adatokhoz szakrendszer nem kapcsolódik, az értesítési címek kivezetésre kerülnek, 2021. július 1. napjával a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő érvényes értesítési címeket a nyilvántartást kezelő szerv hivatalból érvényteleníti. Ezt követően az értesítési cím bejelentésére nem lesz lehetőség.

Az Utcajogász szerint az értesítési cím eltörlése sokaknak okozhat nehézséget.  Intézménye eddig ugyanis megoldhatta azoknak a problémáját, akik valamiért nem tudnak a valós lakóhelyükre bejelentkezni vagy egyáltalán nem rendelkeztek lakcímmel, például azért, mert lakcímüket fiktiválták vagy “települési szintű” lakcímmel rendelkeztek. Ilyen helyzetben tipikusan albérletben élők vagy hajléktalan emberek vannak, hangsúlyozzák.

Hozzáteszik, hogy szerintük a  törvénymódosítás indokolása szem elől tévesztette, hogy a “bejelentések csekély száma” valószínűleg nem a társadalmi igény hiányának köszönhető, hanem annak az eredménye, hogy az értesítési címhez kapcsolódó adminisztratív környezetet a kormány évekig nem teremtette meg.  Ugyanis az értesítési cím 2012-es bejelentése óta nem orvosolt probléma volt az, hogy az értesítési cím rögzítésére nem volt lehetőség a nyilvántartásban, ehhez szükséges űrlap sem létezett.

Az értesítési cím megszüntetésének hatására szerintük várhatóan meg fog nőni azoknak az eseteknek a száma, ahol a küldemények kézbesítése nem lesz egyértelmű, amely pedig a jogviták elhúzódásához fog vezetni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk