Medvét fotóztak Isaszegen

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Lokál

Azóta nem látták nyomát, valószínűleg már elhagyta a környéket. 

Isaszeg határáan kóborló barnamedvéről számolt be a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Mint közölték, július közepén érkezett lakossági bejelentés egy Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedvéről (Ursus arctos) a Pilisi Parkerdőhöz.

A bejelentő fotókat is küldött az állatról, amely eszerint békésen üldögélt és bóklászott a búzatáblában. 

 
Medve Isaszegen
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A medve mozgásának nyomon követésére ezután vadkamerákat helyeztek ki, de hiába ellenőrizték naponta a környéket, a medve jelenlétét nem észlelték, így feltételezhető, hogy már el is hagyta a térséget.

 
 
Medve Isaszegen
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park
 

A Nemzeti Park ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ha valaki medvével találkoznak, akkor tartsa be a következő szabályokat:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

 
 
Medve Isaszegen
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mint arról korábban beszámoltunk, május elejétől kezdve túrázók egyre több jelét látták annak, hogy medve jár a Börzsönyben, végül egy vadkamera fotót is készített az állatról

Romániában pedig az idén egészen kritikus a medvehelyzet

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk