Nagyobb árversenyt vagy az árak maximalizálását javasolja a GVH a gyorstesztek esetében

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Élet + Mód

A hatóság szerint ez a két megoldás tartaná alacsonyabban a tesztek árait.

A versenyt élénkítő javaslatokkal orvosolná a Gazdasági Versenyhivatal a COVID-gyorstesztek magas árait - adta ki a szervezet közleményét.  

A GVH ugyanis gyorsított ágazati vizsgálattal térképezte fel a koronavírus-gyorstesztek hazai piacát, és azt találták: a magas árak mellett számos olyan probléma van, melyek orvoslása a versenyt serkentő javaslatokkal megoldható lenne. 

A magas árak okaiként azt találták:

  • Nem elég intenzív a kiskereskedelmi árverseny. Tehát javasolják, hogy a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartam alatt  a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál is kaphatóak legyenek.
  • Túl hosszúak a termékek értékláncai, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. Ezért javasolják a rövidebb értékláncok kialakítását, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit.

Amennyiben a javaslatok nem kerülnek alkalmazásra, abban az esetben a GVH megfontolásra javasolja a Kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására.

A fogyasztóvédelmi szempontú gyorselemzés megállapította azt is, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása sem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban. A GVH ezért azt javasolja az OGYÉI-nak, hogy tegye közzé a forgalomban lévő tesztek termékösszefoglalóit a fogyasztók számára, a piaci szereplőknek pedig tegye lehetővé a tájékoztatók átvételét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.