Publo – Csákvár

  • ételhordó
  • 2014. szeptember 5.

Ételhordó

Egészben sült pisztráng a Vértesben - Csák Máté is megnyalná az összes ujját!

Mindössze 5200-an élnek a Vértesben fekvő településen, ám van mire büszkének lenniük. Már ősemberek is éltek errefelé, s a későbbi régészeti leletek alapján nem is hagyta el többé az ember ezt a területet. A 2. században például a rómaiak Floriana néven alapítottak itt egy kisvárost. Naná, hogy honfoglaló őseinknek is bejött, Előd vezér leszármazottai vették birtokba, akik – úgy 1040 körül – Csák nemzetség néven váltak ismertté. Ebből ered a Csákvár elnevezés, e nemzetség tagja a híres oligarcha és rablólovag, Csák Máté is, ám az ő története több mint 200 évvel későbbi, és egészen máshol játszódik… Csákvár hírnevét inkább az Esterházyak öregbítették, akik az 1630-as évektől virágzó gazdaságot, tisztességes települést hoztak itt össze, no meg egy rendes kis kastélyt, amit 1945 után tüdőszanatóriummá alakítottak át.

false

Csákvárra nem a vendéglátás kedvéért futottunk be, átutazóban voltunk, s eszünkbe nem jutott volna, hogy itt pizzán kívül más ételt készíthetnek. A főúton több helyen is hirdetett Publo étterem plakátja is ezt sugallta. „Éttermünkben minőségi, eredeti olasz alapanyagokból válogatott, fatüzelésű kemencében sült pizzák széles választékával…” – így kezdődik a beharangozó, ám a folytatásban más történik, mint amire számítottunk.

Már a Publo kerthelyisége is dicséretet érdemel, hát még a választék! Sokkal változatosabb a szokásos magyarolaszozásnál, az árak szolidak, az idény­jellegű sárgadinnyeleves (850 Ft) pedig jobban frissít holmi üdítőitalnál. A folytatásban az aszalt szilvás kacsamáj baconköntösben, salátával (1390 Ft) egyértelművé teszi, hogy nem nyúltunk mellé. Kitűnő alapanyagok, megkérdőjelezhetetlen frissesség, tökéletes összhatás – aki ennél többre vágyik, az süssön-főzzön otthon. Vagy várja ki a végét! A Publo egészben sült pisztrángja (2250 Ft) ugyanis az idei legjobb, amit kóstoltunk, beleértve a menő hal­éttermeket is. Külön említést érdemel a köret, az ún. sárgarépapörkölt. A pisztránggal együtt valóban a tökéleteshez közeli állapotot teremtenek. És ezen csak rontani lehet. Nem mintha a mandulaforgácsban sült csirkemell karfiolos rizzsel (1950 Ft) rossz lenne, épp ellenkezőleg, de ezt a versenyt már lefutották.

Annyit még jegyezzünk meg, hogy a mindössze 590 forintért árusított csokis szuflé is minden ízében vállalható, mi több, sokkal izgalmasabb, mint a Pesten megszokott, félszívvel odagőzölt rokon háromszor ennyiért. Legközelebb kipróbáljuk a pizzát is, mi több, alig várjuk, hogy legyen legközelebb.

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.