Bányató – Székesfehérvár

  • ételhordó
  • 2014. szeptember 12.

Ételhordó

Illegális fürdőzők bazsalikomos fetakrémmel.
false

Az Öreg-hegy (187 m) nemcsak Székesfehérvár Rózsadombja, akad ott más látnivaló is. Az Aranybulla- és millenniumi emlékművek a szokásos uncsi műalkotás/remek panoráma képletet mutatják, de a Bory-vár, ami a névadó szobrász-építész-telektulajdonos (B. Jenő) főleg vasbetonban megtestesült életműve, „saját tervei és fantáziája alapján, gyakran két keze munkájával 40 nyáron keresztül épült”, valóban elképesztő.  Azonban a legklasszabb hely mégiscsak a Bánya-tó, ami valóban bányatónak indult, de ma már a horgászok és az illegális fürdőzők kedvenc terepe. Ráadásul Bányató néven étterem működik a partján.

A zuhogó eső miatt behordták az asztalokat a teraszról, pedig épp a sokat emlegetett csodálatos kilátás miatt vettük célba. A belső az ezredfordulós wellnesspanzió-stílus tipikus példája: elegáns, közepes színvonalú bútorok, gyenge tájképek a falon, műbőr borítóba csomagolt étlap. A teríték kifogástalan.

A bazsalikomos fetakrém olívaolajjal locsolt paradicsomkarikákkal nevű előétellel (1380 Ft) indítunk: a krém üvegtálban hever a szeletelt paradicsomok ágyán – mellé az átlagosnál is átlagosabb pirítós kenyér fut be. Tök görög holmi: leginkább a közérti, ízesített vajakra emlékeztet, simán el tudnánk képzelni műanyag dobozban, „Akropolisz” márkanévvel. Viszont a paradicsomnak nem a közepes olívaolaj miatt van íze, hanem önmagában. Ne becsüljék le az ilyesmit, mostanában egyáltalán nem magától értetődő!

A tűzforró májgombóclevesről (590 Ft) már nem mondható el ugyanez, akkor is teljesen íztelen, amikor kihűlt. Most értjük csak meg, hogy a különben remekül dolgozó pincér miért hozott mellé valami „nagyon csípőset”, bánjuk is, hogy nem éltünk a lehetőséggel. De még jobban bánnánk, ha az Ausztriából érkezett, ún. biomarhahátszínt (2650 Ft) is kihagytuk volna! Mert legyünk ezután hazátlan bitangok, ócska nemzetárulók, de akkor is csak azt mondhatjuk, hogy ez a közepesre sütött, fűszervajas cucc sokkal emlékezetesebb, mint bármi, amit eddig szürke marhából tettek elénk. Azért gondoskodtak arról is, hogy az örömünk mégse legyen teljes: a krumplipürét talán cipőfelsőrész-készítők tudnák a legjobban hasznosítani.

A tiramisut (550 Ft) meg azok, akik kizárólag a mennyiséget nézik, ha édességet tesznek eléjük.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.