Bányató – Székesfehérvár

  • ételhordó
  • 2014. szeptember 12.

Ételhordó

Illegális fürdőzők bazsalikomos fetakrémmel.
false

Az Öreg-hegy (187 m) nemcsak Székesfehérvár Rózsadombja, akad ott más látnivaló is. Az Aranybulla- és millenniumi emlékművek a szokásos uncsi műalkotás/remek panoráma képletet mutatják, de a Bory-vár, ami a névadó szobrász-építész-telektulajdonos (B. Jenő) főleg vasbetonban megtestesült életműve, „saját tervei és fantáziája alapján, gyakran két keze munkájával 40 nyáron keresztül épült”, valóban elképesztő.  Azonban a legklasszabb hely mégiscsak a Bánya-tó, ami valóban bányatónak indult, de ma már a horgászok és az illegális fürdőzők kedvenc terepe. Ráadásul Bányató néven étterem működik a partján.

A zuhogó eső miatt behordták az asztalokat a teraszról, pedig épp a sokat emlegetett csodálatos kilátás miatt vettük célba. A belső az ezredfordulós wellnesspanzió-stílus tipikus példája: elegáns, közepes színvonalú bútorok, gyenge tájképek a falon, műbőr borítóba csomagolt étlap. A teríték kifogástalan.

A bazsalikomos fetakrém olívaolajjal locsolt paradicsomkarikákkal nevű előétellel (1380 Ft) indítunk: a krém üvegtálban hever a szeletelt paradicsomok ágyán – mellé az átlagosnál is átlagosabb pirítós kenyér fut be. Tök görög holmi: leginkább a közérti, ízesített vajakra emlékeztet, simán el tudnánk képzelni műanyag dobozban, „Akropolisz” márkanévvel. Viszont a paradicsomnak nem a közepes olívaolaj miatt van íze, hanem önmagában. Ne becsüljék le az ilyesmit, mostanában egyáltalán nem magától értetődő!

A tűzforró májgombóclevesről (590 Ft) már nem mondható el ugyanez, akkor is teljesen íztelen, amikor kihűlt. Most értjük csak meg, hogy a különben remekül dolgozó pincér miért hozott mellé valami „nagyon csípőset”, bánjuk is, hogy nem éltünk a lehetőséggel. De még jobban bánnánk, ha az Ausztriából érkezett, ún. biomarhahátszínt (2650 Ft) is kihagytuk volna! Mert legyünk ezután hazátlan bitangok, ócska nemzetárulók, de akkor is csak azt mondhatjuk, hogy ez a közepesre sütött, fűszervajas cucc sokkal emlékezetesebb, mint bármi, amit eddig szürke marhából tettek elénk. Azért gondoskodtak arról is, hogy az örömünk mégse legyen teljes: a krumplipürét talán cipőfelsőrész-készítők tudnák a legjobban hasznosítani.

A tiramisut (550 Ft) meg azok, akik kizárólag a mennyiséget nézik, ha édességet tesznek eléjük.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.