Ocean’s 21

  • ételhordó
  • 2014. augusztus 29.

Ételhordó

A halaspulthoz a cápa száján át vezet az út.

„Tengeri haléttermünket – vagy, ahogy vendégeink emlegetik, a »cápás« éttermet – a III. kerületben található Szépvölgyi út elején, a Kolosy tér mellett nyitottuk meg egy rendkívüli adottságokkal rendelkező, akvárium jellegű épületben. És hogy miért »cápás«? Azért, mert hozzánk egy hatalmas cápa fogai között vezet az út!”

false

Valóban. A Kolosy téri buszvégállomás fölött az a borzalmas installáció nem újdonsült vízi vidámparkba, nem is a „Természet rémei” című panoptikumba, hanem étterembe vezet. Már-már luxusétterembe.

Odabent megszűnik a vurstli, de a nívós berendezés ellenére is a halaspult a legizgalmasabb. Elalélunk a tengeri jégrevü láttán: mintha nem is a Duna, hanem valami jelentős piaccal is büszkélkedő tengerpart lenne a legközelebbi természetes víz, Cousteau kapitány álmodhatott ilyenről, ha két napig nem engedték meg neki, hogy kivegye a szájából a búvárpipát.

A csodás látnivaló után a belső kertre néző teraszon ülünk le, amiről megint csak a legjobbat mondhatjuk. A felszolgálás nemcsak udvarias, de kifejezetten lelkes, az étlapot azzal a megjegyzéssel adják át, hogy a friss pulti termékek miatt bőségesebb kínálattal számoljunk.

Előételnek apróhalat (1500 Ft) kérünk, ezek azok az apróságok, amiket, ha olajban kisütnek, akkor elcsipszesednek, de még a szemük is megmarad. Telitalálat. Egyszerűen zseniális, ahogy elkészítették a kis dögöket, épp annyira olajos, amennyire muszáj, a sóval és ízesítőkkel is csínján bántak, így a halacskák ízéből is maradt valami. A halburgerből (2500 Ft) van kardhalas meg lazacos, az utóbbit választjuk. Épp csak leheletnyi panírt tettek az egyébként kiváló halszeletre, klassz krumplit adnak mellé, a zöldséggel sincs baj, a zsömle viszont nemhogy csalódás, kimondottan Rontó Pál, főleg azért, mert néhol annyira odaégették, mint valami elfuserált pirítóst.

Halra cseppet sem fogékony társunkat azzal vigasztalják, hogy „kisütünk egy steaket”. Alapból médium, a szokásoshoz képest valamivel omlósabb, fűszerezése kielégítő. Az viszont csak a végén derül ki, hogy 7000 forintot kóstál, másutt ugyanennyiért olyan steaket adnak, hogy könnyünk csordulna a gyönyörűségtől – ettől azért nem.

Az Ocean’s 21 viszont nem steakhouse, úgyhogy kiegyezünk a döntetlenben, lássuk inkább a hazai pálya előnyeit!

A sóban sült branzino avagy tengeri sügér (6000 Ft) látványnak sem utolsó, s kezdetben minden porcikája is roppant élvezetes. Ám az élményt villámgyorsan gajra teszi egy kellemetlen, gerincoszlopra tapadt, oda nem illő látványelem: valami véres cucc, amiről megfeledkezhettek a kikészítés során, mert azt nem gondolnánk (természetesen a tévedés jogát fenntartva), hogy e rémes darabka lenne egy branzinóban az élvezetek netovábbja. Ha mégis, akkor elnézést, de ami a lényeg: ettől kezdve minden figyelmünk arra irányul, hogy megfeledkezzünk ezen apró részletről. Nem sikerül.

Figyelmébe ajánljuk

A polgármester kételkedik a pofonjáról készült felvételben, pedig létezik

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester képviselői kérdésre nem cáfolta, hogy megütött egy helyi lakost az adventi vásárban, ugyanakkor megkérdőjelezte az erről készült térfigyelő kamerás felvétel létezését. Lapunk a vita eldöntését azzal segíti, hogy közreadja a felvétel egyik részletét. A polgármester pofonja utáni testületi ülésen a városvezetőt kötelezték arra, ha büntetőügy részese lesz, köteles arról beszámolni.