Stelázsi

  • ételhordó
  • 2017. január 20.

Ételhordó

Krúdyt kihagyták a buliból, de a hízott kacsamájfüzért nem.
false

Óbudán már az is roppant eredeti, ha kihagyják Krúdyt a buliból. Különösen igaz ez a Lajos utcában, ahol a panelházak árnyékában olykor előbukkannak az elsüllyesztett városrész szigetei, s rögtön rájuk csimpaszkodik a vendéglátóipar. Bár Krúdy nem, a nosztalgia azért vastagon hozzátartozik a Stelázsi arculatához, már a név hallatán is valami izgalmas spejz ugrik be, hát még, ha elolvassuk a beharangozót: „Emlékszik még, milyen várakozással töltötte el gyerekként, amikor a nagymama bement a kamrába, és csak sejteni lehetett, milyen finomságot hoz elő onnan? Előkerült aztán a legízletesebb sütemény, befőtt vagy éppen a lekvár. Ezt az érzést szeretnénk visszahozni: családias hangulatban, a bevált ételeket újragondolva, modern köntösben szeretnénk megidézni a múltat.”

Az étlapon persze nemcsak a régi falusi nyaralásokra emlékeztető fogások vannak, például libamájas trüffelt házi szilvalekvárral (890 Ft) a tsz-elnök lagziján sem szolgáltak fel. Miről maradtak le? Három ínycsiklandó golyóbisról és persze a lekvárról: „légiesnek” és nagyon egészségesnek tűnnek… Izgalmasnak ígérkezett a képünkön látható sült paprika duó krémleves borsos-túrós roppanóssal (690 Ft) is, főleg azért, mert nagyon titokzatosnak tűnt a lé kettéválasztása. Nos, valóban kétféle paprikával dolgoztak, de hiába a klassz csomagolás, valahogy hiányzik a spiritusz, akárcsak a túrós ropiból, amit egyébként bűn volt összekeverni a levessel. Ellenben a hízott kacsamájfüzér grillezett mangóval, burgonyapürével (3490 Ft) majdnem tökéletes választás, voltaképpen az előétel unokatestvére; gyümölcsöt meg belsőséget (plusz szalonnát) a legjobb dj-k sem tudnak így keverni. Ezért még jobban sajnáljuk, hogy a krumplipüré szóra sem érdemes. A baracklekváros Rákóczi-túrós kehelynek (630 Ft) pedig még a neve sem izgalmas.

Figyelmébe ajánljuk