Tartalom

(2017-01-05)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Omladozó szélmalmok

Ha közpolitikai témákról ír az ember, amint azt én is szoktam e hasábokon, szinte mindig a bajok, hiányok, hibák felől közelít. Hisz ezek az izgalmasak, nemde? De az új évi cikk erejéig hadd tegyem most mottómmá a Magyar Krónika elhíresült jelszavát: keresd a jót!

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Stratégiai partnereink

Nem a magyar kormány az egyetlen, amely abban bízik, hogy kellő pénzzel az országhoz láncolhatja a neki kedves vállalatokat.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Életjelek

Hétfőn úgy háromtucatnyi magyar művész és értelmiségi vette magának a fáradságot, s tett egy – a leendő köztársasági elnök személyére vonatkozó – ellenajánlatot Orbán Viktorral szemben.

A szerk.

A szerk.

A rabbi kedden válaszolt

Látványos pofozkodással végződött vagy nem végződött Vona Gábor esete a hanukával és Köves Slomó rabbival.

Publicisztika

Tamás Ervin

Publicisztika

Kis Őszödök

Mit kezd az MSZP Botka László bejelentkezésével (és magával)?

Sűrű köd üli meg az MSZP-t. A bizonytalanság, a „merre megyünk sehová” típusú szövegszerpentinek ellepik a számukra egyre korlátozottabb nyilvánosságot, ezeket meg-megszakítják harcias nekibuzdulások, témaröptetések, amelyeket soha nem követ alaposabb feltárás, folytatás, akció. Parlamenti csetepatéik hatékonysága is nullaközeli, ha csak durván közbe nem lép a házelnök.

Uitz Renáta

Publicisztika

Kiféle, miféle

Mit jelent az, hogy alkotmányos identitás?

Az Alkotmánybíróság (AB) Mikulásra kedves aprósággal lepte meg köztársaságunk lakóit: kimondta, hogy vizsgálhatja, vajon az unióval folytatott közös hatáskörgyakorlás során „sérül-e Magyarország történeti alkotmányán alapuló önazonossága”.

Belpol

Interjú

Belpol

„Hatalmi célokkal estek neki az oktatásnak”

Magyar Bálint a PISA-felmérésről, oktatáspolitika és hatalom viszonyáról

Bár a kormány őt hibáztatja, Magyar Bálint szerint egyértelműen az elmúlt hat év oktatáspolitikájának kudarca a PISA-eredmények romlása. A volt oktatási miniszter liberális reformjai részben a Fidesz, részben a szocialisták ellenállásán feneklettek meg.

Belpol

Felség! Sértés?

Fejezetek az elírások és beírások sajtótörténetéből

A kormánypárti médiapolitika tavalyi megnyilvánulásai közül nagy hírre vergődött egy Orbán-interjú. Szétnéztünk hát a műtörténeti előzmények között.

Belpol

„Kun származású ember vagyok” - Kálomista Gábor portréja

A magyar filmgyártás meghatározó figurája, de a kultúra más területein és a sportéletben is jelentős befolyást szerzett. Volt lelkes téeszes, vadászboltvezető, Cseh Tamás menedzsere és kormányközeli megmondóember. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi; és olyan bukások, mint a Veszettek. Simicska ismerőse, Orbán Viktor lelkes híve, a közmédia fő beszállítója. Hogyan lett az agrármérnök végzettségű, egykori balatoni vállalkozó negyedszázad alatt az, aki?

Külpol
Zene

Lemez

Zene

A szikrázó végtelen

Otis Redding: Live At The Whisky A Go Go: The Complete Recordings

A hatvanas évek közepén Nashville-től délre mindenki tudta, hogy Otis Redding a király, de mire – úgy két-három évvel később – a nagyvilág is memorizálhatta a tényt, a maconi soulcézárról már a búcsúbeszédeket írták, miután (idén éppen 50 éve) 26 évesen életét vesztette egy repülőbalesetben.

Színház

Színház

„Sok büszkeség volt bennem, önfejűség” - Mészáros Piroska színész

A vágyakozás, az őrületig jutó megszállottság színeit mutatja Soós Attila Orlandójában, ahol szabad az átjárás a nemi szerepek között. A Dollár Papa Gyermekei Csehov című előadásában Irina/Nyina szerepében az Ocsi csornije dallamára vall szerelmet Trigorinnak. Amióta elszerződött a Nemzetiből, függetlenként dolgozik nemzedéke egyik legkarakteresebb színésznője.

Színház

Színház

A lányok, a bábok

Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél; Ibsen: Babaház (Nóra)

138 éve íródott. A problematika akár idejétmúlt is lehet: Nóra, a feleség, három gyermek anyja felismeri, hogy házasságában sosem fog önmagára találni, és kilép az ajtón, elhagyja a családot.

Film

Interjú

Film

„Több szeretőt akartam, mint Faludy”

Bob Schulz filmrendező, producer

Elképesztő életutat járt be Terézvárostól Hollywoodig; egyetlen magyarként és egyetlen filmesként választották Toronto legbefolyásosabb személyiségei közé. A Kanadában élő filmest életrajzi kötetének megjelenése alkalmából kérdeztük.

Képzőművészet

Képzőművészet

„A nosztalgia időpocsékolás” - Marina Abramović performanszművész

Tavaly novemberben ünnepelte hetvenedik születésnapját a kortárs művészet szuper­sztárja, akiért egy éjszakát is hajlandók sorban állni a rajongók, csak hogy mélyen a szemébe nézhessenek. Ez alkalomból egy memoárral köszöntötte fel magát, és egy 700 fős bulit csapott a Guggenheim Múzeumban. Mindeközben arra is talált időt, hogy a kérdéseinkre e-mailben válaszoljon.

Könyv

Krusovszky Dénes

Könyv

Nem neki rossz

Erdély Miklós elfelejtett költészetéről

Amikor harminc évvel ezelőtt, 1986-ban elhunyt a költő, akcióművész, festő, filmkészítő Erdély Miklós, a magyar neoavantgárd emblematikus alakja, úgy zárult le egy művészettörténeti korszak, hogy tulajdonképpen nem is akadt lehetősége arra, hogy valójában kibontakozzon.

Könyv

Harcos, költő, varázsló - Izlandi sagák magyarul

Lassan a hazai könyves kínálaton is meglátszik, hogy Izland egyre népszerűbb a magyar turisták körében. A skandináv krimik és az izlandi kortárs irodalom gyöngyszemei után így már megismerkedhetünk az északi középkor legfontosabb szövegeivel is, amelyek nélkül nemhogy Wagner-operák, de A Gyűrűk Ura és a Trónok harca sem létezhetne. Végre az Egils saga is megjelent magyarul.

Interaktív
Gasztro
Tudomány
Lokál

Letagadott szobrok

Lokál

„Úttörő alkotómunkát igényel”

Eredetileg freskók, szobrok és mozaikok díszítették volna a 2-es metró végállomását – ideológiai alapon. De a feledésbe merült projekt bizonyítékainak jelentős része ma is látható.

Lokál

„Olyan, mint a meditáció”

Gulyás Ferenc kerékpárszerelő, újrahasznosító-művész

Robotpunk vagy lánctalpas markoló is készülhet biciklialkatrészekből. Alkotójukat műhelyében látogattuk meg, hogy elkészítsük a szocialista vígjátéksorozat, a Robog az úthenger címszereplőjének mását.

Sport

Fitnesz mindenkinek

Sport

Magadnak mozogsz

Évek óta együtt sportolhatnak a sérült, a fogyatékkal élő és az ép emberek a Suhanj! Alapítvány munkájának köszönhetően. A kezdeti közös futásokból rendszeres sportolás lett, nemrég pedig megnyitották az ország első integrált edzőtermét.

Ételhordó

Ételhordó

Stelázsi

Krúdyt kihagyták a buliból, de a hízott kacsamájfüzért nem.