Arcátlanul csúsztat az MTI

  • narancs.hu
  • 2018. január 21.

Fekete Lyuk

Olvasson figyelmesen.

Még mindig pörög a nemzetbiztonsági bizottsági ügy, ezzel kapcsolatban kérdezték ma meg Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját, aki elmondta, hogy a Fidesz valóban hadjáratot indított egy Afganisztánban született kollégájuk ellen, azt viszont hazugságnak nevezte, hogy az illető elbukott volna bármiféle nemzetbiztonsági átvilágításon. Ungár szerint inkább az a kérdés, hogy a hirado.hu miként írhat valakinek a nemzetbiztonsági átvilágítási státuszáról.

Az LMP politikusa hangsúlyozta, hogy az érintett személy magyar állampolgár, és a Fidesz azért próbálja lejáratni, mert fél, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban kiderül: a „Soros-terv semmi”, és semmilyen tekintetben nem jelenthet veszélyt.

Ezt a pár sort sikerült az MTI-nek a következő címmel lehoznia: „Ungár sem cáfolta a nemzetbiztonsági kockázatot”. A főnök most biztosan büszke.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.