Golden Globe: Glenn Close és Rami Malek örülhetett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. január 7.

Film

Lady Gaga hiába érkezett úgy, mintha már övé lenne a díj.

Tegnap éjjel rendezték meg a filmvilág egyik legjelentősebb díjtadóját, az Oscar előszobájának tartott Golden Globe díjátadót. A háromórás gálaesten filmes és televíziós kategóriákban osztják ki a mintegy 90 tagot számláló tudósítótestület 25 trófeáját.

Az idei díjszezon első nagy díjátadó gálájának házigazdája Sandra Oh színésznő és Andy Samberg komikus volt. A legjobb drámai színésznő díját Glenn Close nyerte a The Wife című filmben mutatott alakításért, míg Rami Malek a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) című alkotásban nyújtott teljesítményéért vehette át a legjobb drámai színésznek járó Golden-Globe díjat a Los Angelesben rendezett ceremónián.

A Bohém rapszódia vitte el a pálmát a legjobb film dráma kategóriájában is.  A brit-amerikai koprodukcióban készült alkotás a Queen együttes és szólistája, Freddie Mercury felemelkedését mutatja be – az együttes és Mercury pályafutását jól ismerők szerint erősen idealizálva. A film rendezője Bryan Singer, főszereplője Rami Malek. Mint az AP amerikai hírügynökség megírta, a kritika nem fogadta túlzott lelkesedéssel a filmet, ugyanakkor méltatta Malek kiváló alakítását.

A Foglalkozásuk: Amerikai (The Americans) című film kapta a legjobb televíziós drámai sorozat Golden Globe-díját a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) vasárnapi, 76. gáláján Los Angelesben.

A legjobb animációs film díját a Pókember – Irány a Pókverzum (Spider-Man:Into the Spider-Verse) című produkció kapta.

Regina King kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat a Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk) című filmben nyújtott alakításáért.

A vasárnapi gála első díjazottjai között volt még a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Mahershala Ali a Zöld könyv (Green Book) című alkotásban mutatott színészi teljesítményéért.

Christian Bale kapta a legjobb színész díját a musical vagy vígjáték kategóriában az Alelnök (Vice) című filmben nyújtott alakításáért.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) a mexikói Alfonso Cuaron alkotásának, a Roma-nak ítélte a legjobb idegen nyelvű film díját a vasárnap. Az alkotás felidézi a rendező gyerekkorát Mexikó egyik negyedében az 1970-es években. A kritikusok nagy elismeréssel szóltak a filmről. Az eredmény kihirdetésekor Cuaron azt mondta: "Köszönöm a családomnak, köszönöm Mexikónak." Egyben megemlékezett filmje két női szereplőjéről, Yalitza Aparicióról, valamint Marina de Taviráról.

A HFPA az eseményre egy televíziós, Caroll Burnett komika nevével fémjelzett életműdíjat alapított, amelyet első alkalommal a névadónak, a legendás tévés színésznőnek, a 85 éves Burnettnek adtak át a vasárnap esti gálán.

Az este nagy vesztesei köz tartozott a több díjra is jelölt Csillag születik és a két főszereplő, Lady Gaga és Bradley Cooper, aki rendezte is a filmet. A produkciónak végül egyetlen mellékdíjjal kellett beérnie. Holott, mint ahogy a 444 beszámolt róla, az énekesnő eleve nyertesnek öltözve érkezett az eseményre: levendula színű Valentino-ruhában, kék hajjal, a testén összesen 5 millió dollárt érő gyémántokkal. Ezzel állítólag Judy Garland (az 1954-es változat sztárja) előtt tisztelgett, de az azért látható volt, hogy ő ide ünnepelni érkezett. Ehhez képest csak a film legfontosabb betétdaláért, a Shallow-ért kaptak egy szobrot, a dal szerzője Mark Ronson.

Figyelmébe ajánljuk