"Kék tó a fék alatt" - A Kistehén Tánczenekar

  • .
  • 2005. május 5.

Film

Különleges sikersztori kezd kibontakozni napjaink könnyűzenei valóságában: a lemezkiadók és a kereskedelmi rádiók által érdektelennek tartott Kistehén Tánczenekar Szájber gyerek című nótája a netről startolva pár hét alatt több ezer e-mailben öltött testet, s most már lassan a fél ország fújja...

Különleges sikersztori kezd kibontakozni napjaink könnyűzenei valóságában: a lemezkiadók és a kereskedelmi rádiók által érdektelennek tartott Kistehén Tánczenekar Szájber gyerek című nótája a netről startolva pár hét alatt több ezer e-mailben öltött testet, s most már lassan a fél ország fújja... - Kollár-Klemencz Lászlóval, Kiss Sándorral és Lehoczky Károllyal próbáltuk megfejteni a titkát.

Magyar Narancs: Gondoltátok volna...?

Lehoczky Károly: Ezt az ismertséget? Dehogy! Az internet sem volt tudatos, csak miután több helyen el lettünk utasítva, akkor tettük fel a klipet a hálóra. Előtte sorra jártuk a rádiókat, a kiadókat. Volt, ahol nem tetszett vagy nem értették, máshol meg azt mondták, hogy nem fér bele a kereskedelmi elképzelésükbe.

MN: Mi volt a mélypont?

Kollár-Klemencz László: Alighanem egy zalaegerszegi buli. Összesen nyolcezer forintot kaptunk, ami az utazást sem fedezte, főleg, hogy hazafelé jól megvágott egy rendőr. Vagy a tavalyi Sziget Fesztivál, ahová egy kérdőív segítségével kellett jelentkeznünk, majd nem léphettünk fel. Pedig korábban mi adtuk a Sziget akkori jelképévé váló Kistehén figurát. Ilyenkor az ember átgondolja, hogyan tovább, de persze folytattuk, mivel a saját örömünkre is zenélünk. Nem véletlen, hogy eredetileg Kistehén Tánczenekar - Zene a nyulaknak volt a nevünk. Nekünk tetszik, a nyulak élvezik, és ha más is örül neki, akkor már érdemes csinálni.

MN: A sikeretek alaposan felforgathatja a hazai könnyűzenei életet, hiszen az internettel kikerültétek a karriernek a multik által kínált útját.

K-KL: Nem hisszük, hogy a Szájber gyerek példa lenne, vagy sok követőre lelne. De az tény, hogy alapvetően multiellenes a sikerünk. Azt igazolja, hogy óriási szakadék van a kínálat és a tényleges közönségigény között. Ebből az esetből legalábbis ez ordít.

MN: Tulajdonképpen miről szól a dal?

K-KL: Igen egyszerű, de nagyon emberi. - Figyelj, szájber gyerek, hagyd ott a számítógépedet, gyere ki a kék tóhoz a szabadba! Ismerkedj, lassíts, fedezd fel az igazán fontos dolgokat! A természet és az igazi kapcsolatok erejét. - Arról szól, hogy a túlhajszolt, anyagias életmóddal szemben létezik egy emberibb világ, ahol van idő élvezni az élet szépségeit.

MN: Zeneileg hogyan lőnétek be a Kistehént?

Kiss Sándor: Amit játszunk, az olyan örömzene, amiben egyaránt megférnek a reggae, a latin vagy a cigányzene alapjai. De találtunk rá szakkifejezést is: kultúrlakodalmas. S most már a hallgatók nyomására némelyik kereskedelmi adó is nyomja.

Kollár-Klemencz László és Lehoczky Károly Hollandiában ismerkedett meg egy magyar kulturális rendezvényen, Kollár akkor az Andersen együttes, Lehoczky az Új Nem tagja volt. Hamar kiderült, hogy sok mindenről hasonlóan gondolkoznak, így elhatározták, hogy együtt fognak dolgozni. Ebből alakult ki, a Kistehén figura - rajz: Igor Lazin - nyomán a Kistehén zenekar, és nemsokára napvilágot látott első lemezük, a Kistehén is. 2004 elején elkészítették második albumukat, a Csintalant, és eldöntötték, hogy koncertezni kezdenek. Ehhez adott komoly lökést a Szájber gyerek sikere az interneten.

A zenekar tagjai: Lehoczky Károly - dob, Farkas Harcsa Róbert - harmonika, Farkas Mihály - harmonika, Nádasdi János - ritmusszájbőgő, Dorogi Péter - gitár, vokál, Kiss Sándor - basszusgitár, Kollár-Klemencz László - ének, gitár.

Kovács Péter

KISTEHÉN-SZTORI Kollár-Klemencz László és Lehoczky Károly Hollandiában ismerkedett meg egy magyar kulturális rendezvényen, Kollár akkor az Andersen együttes, Lehoczky az Új Nem tagja volt. Hamar kiderült, hogy sok mindenről hasonlóan gondolkoznak, így elhatározták, hogy együtt fognak dolgozni. Ebből alakult ki, a Kistehén figura - rajz: Igor Lazin - nyomán a Kistehén zenekar, és nemsokára napvilágot látott első lemezük, a Kistehén is. 2004 elején elkészítették második albumukat, a Csintalant, és eldöntötték, hogy koncertezni kezdenek. Ehhez adott komoly lökést a Szájber gyerek sikere az interneten.

A zenekar tagjai: Lehoczky Károly - dob, Farkas Harcsa Róbert - harmonika, Farkas Mihály - harmonika, Nádasdi János - ritmusszájbőgő, Dorogi Péter - gitár, vokál, Kiss Sándor - basszusgitár, Kollár-Klemencz László - ének, gitár.

KISTEHÉNZENEKAR : CSINTALAN A Kistehén jelenségre mindenki emlékszik, ha másból nem, a zavaró tévéreklámokból, amik a Sziget Fesztivált hirdették annak idején. Viharosan bele is szerettek számosan a tejtermékeny magyar pusztát és az urbánus, egzisztencialista lázadást egyszerre megtestesítő kis lénybe. Gondolom, a két apukája, Kollár-Klemencz László és Igor Lazin is kedvenc gyermekeként tartja számon, mert szívesen nyúl vissza hozzá az ihletínséges időszakokban. Kollár, az egykori alternatív zenész zenekart is alapított Kistehén Tánczenekar néven, melynek bizarr nótái most már időnként felbukkannak különböző rádióadókon, és az ember óhatatlanul is skandálja a hülye szövegeiket. Gondoljunk csak a már minden családban ismerős "Szájber gyerek kérjél bocsánatot / nem mutatom meg a kacsámat ott", a "Feri elvitte a kabátom, ezért ő már nem a barátom" sorokra. A Csintalan című lemez minden szempontból (zene, szöveg, hangszerelés) jobb az ősénél: először a pár hónapos gyerekem használta kinderlakodalmasnak, aztán a szintén zenész apja ismerte fel a kellemes hangszerelést, az egykor szeretett underground zenekarok stílusait, amelyek kapcsán kiderült, hogy a zenészek is a régi fiúk, a hátsó udvarból.

- sisso -

Twelvetones Records, 2004

Figyelmébe ajánljuk