Natalie Portman kapja a „zsidó Nobel-díjat”

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. nov. 07., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Natalie Portman Oscar- és Golden Globe-díjas, izraeli származású amerikai színésznő kapja 2018-ban a „zsidó Nobelként” emlegetett Genesis-díjat.

„Büszke vagyok az izraeli gyökereimre és a zsidó örökségemre” – fogalmazott közleményében Portman, akit „mélyen megérintett” az elismerés.

A színésznő azt is bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió dollárt (269 millió forintot) a nők oktatásának, gazdasági előretörésének, egészségügyi ellátásának és politikai életben való érvényesülésének támogatására fordítja, a pénzösszeg „egy jelentős részéből” magában Izraelben támogatja a női egyenjogúságért vívott harcot.

A Genesis-díj Alapítvány egyebek között Portmannek a nemek közötti egyenlőség, a szegénység felszámolása és az állatok védelme érdekében tett erőfeszítéseit méltatta. Stan Polovets orosz származású amerikai üzletember és filantróp, a Genesis-díj Alapítvány társalapítója és elnöke a világszerte élő több millió fiatal zsidó példaképének nevezte a színésznőt.

Natalie Portman

Natalie Portman

 

 

Portman a Genesis-díj ötödik és egyben első női kitüntetettje. A díjat várhatóan Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő adja át a színésznőnek 2018 júniusában, Jeruzsálemben.

Az egymillió dollár értékű díjjal olyan hírességeket tisztelnek meg, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és elkötelezettséget mutatnak a zsidóság és Izrael iránt is. A 2014-ben alapított elismerést eddig Michael Bloomberg korábbi New York-i polgármester, Michael Douglas Oscar-díjas színész, Jichak Perlman hegedűművész, valamint Anish Kapoor szobrász vehette át.

Évente négyszáz

A Csillagok háborúja széria újabb epizódjai, a Hideghegy, a V mint Vérbosszú, a Leon, a profi, a Goya kísértetei, a Párizs, szeretlek!, a My Blueberry Nights Oscar-jelölt sztárjának új filmje, A másik Boleyn lány megjelenésünk napján kerül a hazai mozikba.

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. nov. 07., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. november 09., csütörtök 06:05
    Imádom Portmant.

    Az ellenben rühelletes, hogy marketingesek, zsurnaliszták folyton Nobel-díjat emlegetnek.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...