Szabó Marcipán Múzeum: Jézus, Bem apó és Michael Jackson

  • 2003. október 2.

Gasztro

A szentendrei marcipán múzeum és cukrászda a múlt héttől felújítva, kibővítve várja az édesszájú látogatók rohamát. Bár a csokiszobrok, cukorinstallációk és marcipánra festett arcképek gejl gyéjteményét nehezen veszi be a gyomor, a tárlat megtekintését követően azonban jöhetnek a nyalánkságok.
A szentendrei marcipán múzeum és cukrászda a múlt héttől felújítva, kibővítve várja az édesszájú látogatók rohamát. Bár a csokiszobrok, cukorinstallációk és marcipánra festett arcképek gejl gyéjteményét nehezen veszi be a gyomor, a tárlat megtekintését követően azonban jöhetnek a nyalánkságok.
Élet + mód

Csaknem tíz éve nyílt meg Magyarország első marcipánmúzeuma. Az alapító Szabó Károly több mint hatvan év szívós munkájával, a semmiből építette fel hírneves cukrászműhelyét, és hozta létre a világviszonylatban egyedülálló kiállítást. Karcsi bácsi később társult a szakma másik nagy öregjével Szamos - Szamos Marcipán - Mátyással és az együttműködés legújabb eredménye a kibővített cukrászda és múzeum. (Egy szerényebb marcipántárlat egyébként Keszthelyen is van, persze ez is a Szabó-családfa hajtása.)

A földkerekség legkalóriadúsabb múzeuma egyszerre merít a magyaros romantika, a k.u.k. nosztalgia és Disneyland kelléktárából. Akad itt turulmadár csokoládéból, kalocsai hímzett kötény marcipánból, és babaszobára emlékeztető vadászszalon gobelin székekkel, a falon piciny vadkan- és muflontrófeákkal. Külön arcképcsarnok mutatja be nagy magyarjainkat és a Habsburg (értsd: Hab-sburg) kompániát: Rákóczi békés harmóniába olvad Mária Teréziával, Petőfit ugyanabból a marcipánból faragták, mint Ferenc Jóskát. A mesevitrinekben Cukor Tom kergeti Cukor Jerryt, Csipkerózsika alussza édes álmát, egy marcipánból mintázott húsvéti nyúlcsalád pedig széles vigyorral nyugtázza, hogy egyszer az életben nem fülerágott szezonális termék, hanem örökérvényé kiállítási tárgy. Diana hercegnő arcképe mellett marcipán lovasezred feszít, míg Jézus megtört vállal kopogtat egy óriás piros cukorszív ajtaján.

Honnan ez a zavarba ejtően eklektikus témaválasztás? Kérdésünkre Karcsi bácsi csak annyit felelt, hogy azt bizony, édesem, maga az Élet produkálta. Karcsi bácsi egyébként Aradról indult, majd Ausztrián át meg sem állt az ötvenes évekbeli, békebeli Libanonig, ahol az arab királyi családokat is ellátó világhíré Massoud cukrászatban alapozta meg karrierjét. Első marcipánmúzeumát Ausztriába visszatérve, Puchbergben nyitotta meg. Az idáig vezető rögös út egyik emlékezetes története szerint a hőskorban megvásárolta a Maja a méhecske figurájának licencét, és szerződés szerint háromezer darabot gyártott le a parányi figurákból (n. b. hatezer csáp), úgyhogy végül már az egész családja fullánkokkal álmodott.

A régi időket idézi a kiállítás veteránja, egy tizenhét esztendős mozdony, ennél azonban érdekesebb Kufstein várának sziklacukron magasodó kockacukormakettje. Adódik a kérdés, vajon hány, duplakávéval töltött ágyúval lehetne bevenni ezt az erődítményt? Nem tudjuk meg, de egy biztos: Kazinczy keseré napjait igencsak megédesítette volna egy ilyen szénhidrátokban gazdag intézmény, ráadásul, türelme fogytán, a nagy nyelvújító egyszerűen kinyalogathatta volna magát börtönéből. Ki kell még emelni a Parlamentet. A kacifántos neogót épület minden részletre kiterjedő, aprólékosan kidolgozott imitációja elismerésre méltó teljesítmény, és az anyagválasztás is kitűnő összhangban áll a témával: a csoki Országházból már csak az olvadékony képviselőtestület hiányzik.

A kiállítás non plus ultrája Michael Jackson életnagyságú szobra. Jacko a mostani generáltatarozásnak hála frissen-pirosan, új gúnyában áll előttünk. Bár az 1994-es magyarországi jelenés alkalmából készített szobornak nyilván az arcára is ráfért volna némi plasztikázás, azonban a mű így is tökéletes, különösen mivel alapanyaga 80 kiló fehér (!) csokoládé.

Karcsi bácsi elmondta, hogy a szobrok és reliefek nem tömör marcipánból készülnek, az alapjuk fa vagy hungarocell váz, erre építik fel a marcipán díszítést, ami a speciális konzerválási eljárásnak köszönhetően évekig nem romlik meg. úgyhogy ezúton tájékoztatjuk a tisztelt látogatókat, akik előszeretettel fényképezkednek egy óriás emeletes torta mellett, hogy az a 970 darab tojás, 25 liter tejszín és 15 kiló vaj a tortához csak akkor kellene, ha a torta torta lenne. Jelen állapotában a fehér csodából csak a máz az igazi.

A kiállításon minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere, és hamarosan kiegészülnek az egyelőre szórványos háromnyelvű feliratok is, ám feloldhatatlannak látszik az ellentmondás, hogy a marcipánképeket és csokiszobrokat műalkotásként élvezni lehetetlen, beléjük harapni viszont nem szabad. Legjobb, ha úgy tekintünk az egészre, mint valami édes panoptikumra, ami a hét vezértől a hét törpén át a heti hetesig terjed. A végén a cukrászdában meg adhatunk a kilóknak, több hétre.

Orosz Ildikó

Szentendre Dumtsa J. u. 19.

Nyitva: minden nap 10:00-19:00

Belépő: 300 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.