Ivócsarnokok: "Ezt legalább nem klórozzák"

Gasztro

Rudas ivócsarnok - Erzsébet híd budai hídfő.
Rudas ivócsarnok - Erzsébet híd budai hídfő.

Nyugdíjasokon és a jól értesült vállalkozókon kívül nem nagyon látogatják Budapest három, gyógyvizet adó ivócsarnokát. A turista kíváncsiságból még csak bemegy, de miután büdöset és legfeljebb egy hallgatag pénztáros nénit talál odabent, azonnal kifordul. Pedig ezek a forró vizek bizonyítottan jótékonyak.

n "Bácsi, ne tessék rángatni, nincs nyitva! Majd tizenegykor!" - kiabálja Bene Péter hídmester a tőle pár méterre álló idős embernek. Az öreg az ivócsarnok fekete vasrácsát próbálja két kézzel feltépni; csuklóján csíkos bevásárlószatyor, benne üres műanyag flakonok. "De mé` nincs nyitva, a múltkor kora reggel nyitva volt?" "Az kedden vagy csütörtökön lehetett, de ma szerda van. Tessék megnézni, hétfő, szerda, pénteken csak tizenegytől - emlékezteti a hídmester. - Honnan tetszett jönni?" "Piliscsabáról."

A Rudas ivócsarnoka az Erzsébet híd budai lábánál található - már ha elég szemfüles az ember, és meg is találja. Mert az Ivócsarnok felirat és a nyitva tartást jelző tábla túl kicsi ahhoz, hogy a sűrű rácson át jól látható legyen.

Kör alakú helyiségbe érkezünk, benne minden csupa barna márvány. Középen, szintén márványból, három csap, ezekből folyik a háromféle forró gyógyvíz. A kutak mellett nyugdíjasok egy-egy műanyag pohár mellett diskurálnak.

Belső használatra

Míg sok más országban, például Csehországban, az ivókúrák a legkedveltebbek, addig idehaza inkább a gyógyfürdők - a törököknek köszönhetően. A "belső vizezés" csupán százéves múltra tekint vissza. Dr. Fluck István, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. főorvosa állítja, a gyógyvízfogyasztás főként krónikus megbetegedések kezelésére, valamint megelőzésre javallott, akut esetekben legfeljebb a hagyományos gyógymód kiegészítője. A főorvos szerint ma már nemcsak az idős emberek, hanem egyre több fiatal is hisz a gyógy-vizek erejében.

Ennek ellenére a fővárosban mindössze három ivócsarnok található: a Rudas, a Lukács és a Széchenyi fürdő mellett nemrég felújított Szent István-forrás.

Vajon egy ekkora városban miért nincs több? Az üzemeltető részvénytársaság műszaki igazgatója szerint azért, mert a meglévők előtt sincs tumultus, sorban állás, úgy tűnik, amennyi van, elegendő. "Túl nagy igény nem merült fel, de nem is nagyon tudnánk máshová telepíteni, ugyanis korlátozott azoknak a helyeknek a száma, ahol minősített gyógyvíz tör fel" - vélekedik Rák Tibor. Ami az üzemeltetési költségeket illeti, az ivócsarnokok önfenntartóak - pontosabban általában nullszaldósak. "Igaz, nem is üzleti megfontolásból, hanem kiegészítő szolgáltatás-ként tartjuk fenn ezeket a kutakat." Ez az árakon is látszik: egy korsó gyógyvíz tizenöt, egy liter huszonöt, öt liter pedig százhuszonöt forintba kerül, de üveget vinni kell.

Rekeszszámra viszik

"Mióta tetszik idejárni?" - kérdem a Rudas ivócsarnokában egy nénitől, aki épp egy kétliteres flakont tölt meg a Juventus forrásból. "Legalább harminc éve" - vágja rá. "És hatnak ezek a vizek?" "Azt nem tudom, de ha eddig ittam, már nem hagyom abba. És ezt legalább biztosan nem klórozzák!"

Bene Péter hídmester úgy látja, leginkább nyugdíjasok látogatják az ivócsarnokot, "ők az élmezőny", de egyre több vállalkozó is megfordul errefelé, akik nagy autókkal érkeznek, és rekeszszámra viszik a vizet. A turisták viszont megijednek.

"Nem szól hozzájuk senki, csak büdöset éreznek, meg azt, hogy ez egy helyi valami, úgyhogy ki is jönnek hamar. Egyszer, amikor épp nem volt itt dolgom, kiálltam az iroda elé. Egy holland turistacsoport nagyon érdeklődött, mi lehet itt. Mert azt látták, hogy ebben az eldugott sarokban délelőtt tizenegy előtt sorban állnak az emberek, és várnak valamire. Amikor kinyitott a csarnok, a hollandok is be akartak menni, de nem mertek, úgyhogy bekísértem őket. Mutattam, innen jönnek a vizek, és ott a táblán látható, mi mire jó. A japánok is itt vannak már hajnalban. Tudja, az időeltolódás miatt nem tudnak aludni, úgyhogy jönnek fényképezni meg csudálkozni."

Dusza Erika

Javallatok

Hungária forrás: gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, vesemedence-bántalmak, ideges gyomorbajok

Attila-forrás: légzőszervi hurutok (inhalálva is), gyomor- és bélhurutok, hólyag-, epe- és májbántalmak.

Juventus forrás: magas vérnyomás, korai öregedés, reumatikus és köszvényes megbetegedések.

Szent István-forrás, Lukács-forrás

Mindkét gyógyvíz kalcium-magnézium-hidrokarbonátos, kloridos, szulfátos alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz.

Az ivókúra javallatai: idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vesemedence és húgyutak idült gyulladásai, vesekőbetegség egyes formái, légzőszervek idült hurutjai, a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzésére, kezelésére, köszvényes anyagcserezavar javítására, epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén az epeürülés elősegítésére.

Egyszeri ajánlott adag: 300-500 ml.

Figyelmébe ajánljuk