étel, hordó

Veranda

  • ételhordó
  • 2016. május 7.

Gasztro

A IX. kerület vendéglátása sokak számára a Ráday utcát jelenti, pedig a körúton túl is – különösen a Mester és Tompa utca környékén – nagy a nyüzsgés. Ám a Klinikák metróállomásnál tényleg véget ér a dínomdánom, pedig hol van még a Határ út, Ferencváros határa!

A Vendel utca 9. alatt található Veranda „grill and wine”-t a neve alapján inkább kifőzdének vagy kricsminek gondolnánk, a Haller utca felől érkezve még annak sem. Itt még mindig csak nyomai láthatók a híres kerületi rehabilitációnak, s legfeljebb az autók emlékeztek arra, hogy nem a nyolcvanas (olykor az 1880-as) években járunk. De pár sarok múlva ismét a megváltozik a táj, s úti célunk láttán visszazökkenhetünk a mába. A parkra néző új építésű ház aljában működő Verandának természetesen van terasza is, sőt szerda délután a bátrabbak már kint fogyasztanak. Ám kinn is, bent is csak isznak, s ha nem tudnánk, hogy enni is lehet, nekünk sem jutna eszünkbe, hogy étlapot kérjük. Valahogy nem olyan az atmoszféra.

Pedig az ajánlójukban nagyon odatették magukat. „A magyar konyha kiválóságai mellett a nemzetközi konyha legnépszerűbb sztenderdjeit kedvelők is megtalálhatják étlapunkon a kedvükre valót.” Biztató előjel, hogy a jelentős vállalás ellenére sem 150 fogásos olvasmányt kapunk, sőt a különböző fejezetek alatt legfeljebb három étel sorakozik.

Medvehagymás, fetás borsókrémlevessel (690 Ft) indítunk, ami nem is lenne rossz, ha nem így hívnák. Ha csak az lenne a neve, hogy „zsenge krémleves”, bizony isten, még meg is dicsérnénk. Így azonban nem tehetjük: érezni, hogy borsó volt az alapanyag, de a medvehagymát és a fetát csak látni lehet, ízük egyáltalán nincs. Nem hangzik rosszul az sem, hogy sajtos-bazsalikomos házisonka-krémmel töltött jérce krumplival és salátával (2390 Ft), ám ami elénk kerül, nem ilyen izgalmas. Két nagy, panírozott szelet, benne a belevalókkal. Ez még hagyján, de amikor megvágjuk, a hús úgy elkezd gőzölögni, mint egy 424-es. Mikró lehet a tettes, hiszen a panír egyáltalán nem volt olyan meleg, hogy leégesse a szájpadlásunkat. De úgy kell nekünk, miért nem vártuk meg, amíg kihűl. Miért, miért? Mert attól sem lesz jobb.

És a desszert után sem. Az áfonyás sajttorta (790 Ft) súlyos és túl édes, pékségekben árulnak hasonló cukrászati termékeket kizárólag dekorációként.

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.