42,7 százalékkal drágábban termel a magyar ipar, mint tavaly ilyenkor

Gazdaság

Az energiaárak emelkedése, az alapanyagok drágulása és a forint gyengülése brutális áremelkedésbe sodorja a magyar ipart.

Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt

– közölte a KSH. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban átlagosan 39,5, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) pedig 137 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberben a tavaly szeptemberihez képest.

Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 47,4, az exportértékesítéséi 24,6, az ipari termelői árak pedig 32,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk