A magyar családok 62 százalékának okoz nehézséget a hétköznapi élet fedezése

  • narancs.hu
  • 2023. július 21.

Gazdaság

Három hónap alatt 30 ezer forinttal nőtt a szűkös megélhetéshez szükséges nettó bevétel.

Megjelent az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung szubjektív szegénységi trendeket vizsgáló 2023. júniusi közvélemény-kutatása, amiből kiderül, hogy három hónap alatt jelentősen nőtt, 220 ezer forintról havi 250 ezer forintra nőtt az a bevétel, ami a szűkös megélhetéshez szükséges.

A felmérés szerint tízből négy magyar nem rendelkezik ennyi jövedelemmel.

Az átlagosnak tartott életvitelhez egy magyarnak havi 350 ezer forint kéne, a gondtalan élethez pedig havi 500 ezer nettó. A megkérdezettek 41 százalékának viszont a havi jövedelme a szűkös megélhetéshez szükséges 250 ezret sem éri el, 500 ezer forint felett pedig csak a válaszadók négy százaléka keres.

16 százalék pedig azt válaszolta, hogy a jövedelme nem éri el a 350 ezer forintot, tehát a magyarok 57 százaléka nem rendelkezik az átlagosnak tartott életszínvonalhoz szükséges jövedelemmel.

A válaszadók 29 százaléka saját bevallása szerint nem tudna saját zsebből kifizetni egy váratlan, 100 ezer forintos kiadást, 40 százalék azt válaszolta, hogy nehezen, de megoldaná, 29 százalék pedig azt, hogy nem okozna neki problémát.

Júniusban a háztartások 7 százaléka nagy, 17 százaléka pedig csak közepes nehézségek árán tudta fedezni a szokásos kiadásokat. A megkérdezettek 39 százaléka arról számolt be, hogy a háztartás finanszírozását kisebb erőfeszítések árán tudja csak megoldani, amiből kirajzolódik, hogy a magyar háztartások 62 százalékának van valamilyen nehézsége a hétköznapi költségek fedezésében.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk