Az idén recesszió lesz, jövőre halovány növekedés

  • narancs.hu
  • 2023. július 22.

Gazdaság

A GKI szerint idén szinte biztos a recesszió, és 2024-ben is csak 2,5 százalékos gazdasági növekedés várható.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint a gazdaság fél százalékkal zsugorodik, ám a KSH számait látva nem lehet kizárni, hogy a visszaesés még ennél is erőteljesebb lesz. "Akár az építőipari, akár a kiskereskedelmi adatokat nézzük, jelentős zuhanást látunk, de ez az iparra is igaz. Az, hogy idén recesszió lesz, az biztos” – mondta a Népszavának Molnár.

A mostani recesszió részben annak köszönhető, hogy a kormány elmúlt években erőltetett növekedési politikájának nincs fedezete, elfogytak azok a költségvetési források, amelyekkel korábban fűtötték a gazdasági növekedést. Ha megszűnik az uniós pénzek áramlása, azonnal recesszióba kerül a magyar gazdaság.

Az Orbán-kormány az elmúlt egy évben legalább 3000 milliárd forint értékben fagyasztott be beruházásokat az uniós forráshiány miatt, ez a volumen jövőre is hiányozni fog a nemzetgazdaságból. Márpedig így nem lesz itt négy százalékos gazdasági növekedés jövőre, legfeljebb 2,5 százalékkal nőhet a GDP. Ez a mérték nem kirívóan gyenge nemzetközi összehasonlításban.

A közepes jövedelmű országok csapdájából – ahol a magyar gazdaság is van – nem az újabb és újabb feldolgozóipari beruházások vezetik ki az országot. Azok az országok amelyek ki tudtak jönni a közepes jövedelem csapdájából, az oktatásba, az egészségügybe fektettek be. Ha magasabb az oktatási színvonal, biztosított az élethoszon át tartó tanulás, ott a tudás révén nő a termelékenység, ami hozzájárulhatna a bérek emeléséhez – mondta a GKI vezérigazgatója.

Az állam feladatait újra kellene gondolni, és jelentősen csökkenteni kellene a gazdaságba való beavatkozást annak érdekeben, hogy az így felszabaduló forrásokat az oktatás, az egészségügy, szociális szféra és a rendvédelem erősítésére lehessen fordítani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk