Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség

  • narancs.hu
  • 2023. január 2.

Gazdaság

Nem ért célt az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt, azonban óriási veszteséget generált az üzleteknek, melyek közül négyezer bezárni kényszerült. 

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el célját – írja az atv.huAz adatok szerint 2022-ben négyezer üzlet zárhatott be az árstop okozta nyomás miatt. 

„Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki” – fogalmazott az ATV Híradónak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, ugyanis a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul a rögzített árú termékekre továbbra is nagy az igény. „Ez a fajta termékigény növekmény folyamatosan emelkedik. Még az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy gyakorlatilag telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet. Ahogy említettem ez teljesen érthető, hiszen ezeknek az árucikkeknek a fogyasztói ára rögzített elég régóta” – fogalmazott Fodor. 

Úgy véli, főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük. Több ezerre teszi azon üzletek számát, amelyek 2022-ben az árstop áldozatává válhattak, írja az atv.hu. 

„A tavalyi első félévben több, mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott” 

– nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője a csatornának. Hornyák szerint idén sem várható kedvező változás ebben a tendenciában, ugyanis 2023-ban a szakértők az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk