Mészáros Lőrincnek is jutott a Gyármentő Programból

  • narancs.hu
  • 2023. július 22.

Gazdaság

A milliárdos gázszerelő, vasút- és útépítő, élelmiszeripari mogul veszteséges kukoricafeldolgozója kapott mentőövet.

Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozóját is megmenti az Orbán-kormány a tavaly ősszel bejelentett Gyármentő Programmal – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai oklevélátadó ünnepségén készült felvételből. Első körben 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz. Tehát átlagban közel egymilliárd forintot kaptak a nyertes cégek. Ezek egyike pedig a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft., amely a felcsúti sikerember gigantikus kukoricafeldolgozó gyára, írja az Mfor.

Az Orbán Viktor október közepén jelentette be, hogy a Gyármentő Program keretében megvédik a magyar vállalkozásokat, ezért 150 milliárd forint költségvetési forrást különítettek el e célra. A program nagyvállalatok számára nyújt vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. Budapesten legfeljebb 30 százalék, vidéken legfeljebb 45 százalékos támogatási intenzitás elérhető, egy vállalat pedig összesen 15 millió euró (6,2 milliárd forint) támogatásra lehet jogosult.

Hogy a Kall Ingredients Kft. milyen beruházást fog végrehajtani, azt egyelőre nem lehet tudni. A cég 800 millió forint veszteséget termelt 2022-ben, árbevétele elérte a 82 milliárd forintot. A vállalkozás többségi tulajdonosa az Opus Global Nyrt., amely Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik központja. Nemcsak a felcsúti milliárdos veszteséges gyárát mentette meg a kormány, olyanokat is, amelyek nem is álltak bukóra: támogatást kapott a Jász-Plasztik Kft., a Béres Gyógyszergyár Zrt. és Garancsi István Prebeton Zrt. nevű cége is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk