Felháborodtak a könyvelők, mert a kamara adócsalónak nézi a katásokat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. június 18.

Gazdaság

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete reméli, Parragh László a NAV-tól csak statisztikai adatokat kapott, nem jutott hozzá adótitkokhoz.

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – beszámolója szerint – adatokat kapott a NAV-tól, ami alapján elemezték a katásokat. Remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, úgy Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is szeretné ugyanazt az adatcsomagot megkapni, ezért megkeresést küldtünk a NAV és a Pénzügyminisztérium számára” – olvasható a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleményében, amelyet a kormány terve és a döntés emlékezetes beharangozása váltott ki.

„Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók, és cégek fogadnak be valós ügyletek után katás számlákat” – érvelnek a könyvelők.

Emlékeztetnek, a kamara az adócsalásos minősítés alátámasztására egy gumiszabályt is idéz az adózás rendjéből, ami szerintük hamis magyarázat, mert a tételes KATA-szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni. „A kamara szakértőinek ajánljuk még a témában ennek a latin idézetnek is a tanulmányozását: lex specialis derogat legi generali”  – áll a közleményben, amelyet Ruszin Zsolt, a szervezet alelnöke jegyez.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.