"Az illiberális rendszerben a tulajdonjog is bizonytalanná válik"

Gazdaság

Győrffy Dóra politológus-közgazdász a Matolcsy-Varga üzengetés hátterét is elemezte lapunknak.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsnak adott hosszabb interjút Győrffy Dóra politológus, közgazdász. A Pázmány és a Corvinus egyetemi tanára beszél az Ursula von der Leyen által javasolt új Európai Bizottságról, Trócsányi László biztossá választásának esélyeiről, a magyar-német kapcsolatok alakulásáról és az európai gazdaság kilátásairól is.

Egy rövid részlet az interjúból:

Magyar Narancs: A múlt héten csúcsosodott ki az üzengetés a magyar gazdaságpolitika két meghatározó szereplője, Varga Mihály és Matolcsy György között. A várható visszaesésről szól ez a vita?

GYD: Az arra adandó gazdaságpolitikai válaszról. A ciklus lefelé ívelő szakaszában két eszköz vethető be egy egészséges gazdaságban: a monetáris, azaz kamatpolitikai, illetve a fiskális vagy költségvetési lazítás. Magyarország esetében az az érdekes, hogy fiskális lazításra van tér, monetáris lazításra viszont nem igazán. Jelenleg is negatív a reálkamat, az inflációnál 2 százalékponttal alacsonyabb a kamatszint, az ember lényegében fizet azért, hogy a bankban legyen a pénze.

A gazdaságot részben a hitelezés pörgeti. Mivel ezt az alapvetően válságkezelő eszközt egy fellendülő időszakban használjuk, ha baj van, már nem nagyon lesz hova vágni a kamatlábon. Bár az MNB-nek nincs árfolyamcélja, a végtelenségig az árfolyamot sem lehet gyengíteni, mert inflációt okoz. Marad az, hogy többet költ a költségvetés. Ez Varga Mihály terepe lenne, de ő egyelőre szigorít, azt mondja, még nincs válság, fel kell készülnünk, hogy amikor válság lesz, akkor lehessen lazítani.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

MN: Matolcsy Varga Mihályt próbálja rávenni, hogy megakadályozza a gazdasági lassulást, mert ő már nem tudja?

GYD: Igen, Varga viszont még muníciót gyűjtene, mert válságra számít, és akkor szeretne többletlehetőségeket a költségvetésben. 2002 és 2007 között 5 százalék feletti költségvetési hiány volt Magyarországon, fellendülés idején, ezért akkor a fiskális eszközt nem lehetett igénybe venni a válságkezelésre. Megszorítások kellettek 2009-ben, miközben mindenki más, aki addig felelős költségvetési politikát folytatott, képes volt többet költeni. Varga igyekszik elkerülni ezt a helyzetet, amíg lehet, kiegyensúlyozott költségvetést szeretne, míg Matolcsy mintha azt akarná, hogy a fiskális politika is fújja tovább a gazdasági buborékot, azaz anticiklikus lépések helyett prociklikus politikát folytasson.

MN: Az illiberális rendszer jelent plusz gazdasági kockázatot?

GYD: Hosszabb távon igen, mert az illiberális rendszerben a tulajdonjog is bizonytalanná válik. Ha valaki alapít egy céget, és sikeres lesz, nem lehet benne biztos, hogy megtarthatja a profitját vagy akár magát a vállalatot. Innentől kezdve mindenki kétszer is meggondolja, hogy Magyarországon vállalkozik-e.

A teljes cikket a Magyar Narancs 2019. szeptember 19-én megjelenő lapszámában olvashatja el. Vegy meg az újságárusoknál vagy itt tud előfizetni:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Neked ajánljuk