Jövőre ismét emelkedhet az olaj ára

  • narancs.hu
  • 2022. december 14.

Gazdaság

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint több tényező is az áremelkedés irányába hat.

Az Oroszország elleni szankciók nyomán szűkülő kínálat és növekvő kereslet miatt jövőre emelkedhetnek az olajárak a világban – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet becslése szerint jövőre napi 1,7 millió hordóval, 101,6 millió hordóra nő a globális kőolajfogyasztás, ami napi 100 ezer hordóval magasabb felhasználás a korábbi várakozásokhoz képest, írja a Napi.hu.

Az elemzés szerint az orosz kőolaj-kitermelés éves összevetésben 14 százalékkal eshet vissza 2023 első negyedévének végére, és ez megfordíthatja a nyersanyagpiacon hónapok óta tartó árcsökkenési trendet - az északi-tengeri Brent olajfajta határidős jegyzése a napokban 80 dollárra, a háború előtti szintekre süllyedt. A második negyedévre várható szűkebb kínálat miatt nem zárható ki egy újabb meredek áremelkedés az olajpiacon. Ezt elősegítheti a kitermelés visszafogása. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 13 tagja mellett tíz másik olajtermelő országot magában foglaló OPEC+ csoport múlt heti bécsi ülésén megerősítette, hogy novembertől 2023 végéig napi kétmillió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.

A szigorú kínai járványügyi korlátozások ellenére a kereslet a világ első számú kőolajimportőrének számító ázsiai országban 2022-ben a vártnál kisebb mértékben, átlagosan napi 15,4 millióra hordóra csökken az előző évi 15,8 millióról. Jövőre azonban napi egymillió hordóval nőhet a kínai felhasználás, de Indiában és a közel-keleti országokban is a kereslet bővülésével számolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk