Kiszámolták, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem pont a szegényeket hozná rosszabb helyzetbe

  • narancs.hu
  • 2017. május 26.

Gazdaság

Az OECD nem javasolja a bevezetését.

A szociális juttatásokban már nem részesülő alsó középosztály járna jól a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével, de nagyon sok vesztese is lenne az intézkedésnek – állítja a 34 fejlett piacgazdaságot tömörítő OECD elemzése, amelyet a hvg.hu ismertet.

Michael Forster, a kutatás irányítója szerint a lakhatási támogatást, családi pótlékot, iskolakezdési segélyt igénybe vevő családok rosszul járnának az alapjövedelemmel, mivel az minden szociális támogatást kiváltana. Az OECD kalkulációja szerint egy havi 465 eurós (18 év alattiaknál 100 eurós) alapjövedelem a vizsgált négy országból Nagy-Britanniában, Franciaországban és Finnországban is növelné a szegénységet, Olaszországban pedig változatlanul hagyná.

Ezért csak alacsonyabb összegben, kísérő intézkedések megtartásával tartják bevezethetőnek a rendszert, ám ez a megoldás az alapjövedelem melletti egyik erős érvet, a bürokrácia csökkentését kérdőjelezi meg. A kutatásban részt vevőkhöz képest eltérő helyzetű, szegényebb országokban azért még lehet pozitív hatása a feltétel nélküli alapjövedelemnek.

Figyelmébe ajánljuk